UČVRŠĆENA POZICIJA GRADA KULTURE: Herceg Novi na ruti napoleonovih gradova

V.V.

14. 12. 2023. u 15:23

Herceg Novi je i zvanično u Evropskoj federaciji Napoleonovih gradova.

УЧВРШЋЕНА ПОЗИЦИЈА ГРАДА КУЛТУРЕ: Херцег Нови на рути наполеонових градова

Foto: RT HN

Dogovor o pristupanju su potpisali predsednik opštine Stevan Katić i predsednik ove federacije Vinsent Šuve. Predsednik Federacije Šuve istakao je da želi da Herceg Novi još više bude uključen u mrežu gradova koji su članovi Federacije za koju je obnovljena licenca Saveta Evrope.

- Razvijaćemo kulturnu saradnju, raznolikost, naročito u segmentu kulturne baštine i istorije. Jedan od prvih projekata koji bih voleo da realizujemo je plan razvoja turizma na ovom podneblju u kontekstu održivog razvoja, koji bi se finansirao iz fondova Saveta Evrope - kazao je Šuve i pozvao delegaciju Herceg Novog da poseti grad Autun čiji je on gradonačelnik.

Pristupanjem na kulturnu rutu Napoleonovih gradova, Herceg Novi učvršćuje poziciju grada kulture na evropskom nivou, kazao je Katić.

- Ulaskom u federaciju Napoleonovih gradova postajemo dostupniji kulturnoj zajednici Evrope i imamo čast da kao jedini grad iz Crne Gore uspostavimo saradnju sa više od 50 gradova iz Italije, Grčke, Hrvatske, Poljske, Nemačke, Belgije, Francuske, Velike Britanije, Španije i Portugalije. Predstavićemo Herceg Novi, a time i Crnu Goru, razmenjivati iskustva, omogućiti razmenu učenika i studenata, povezati naše umetnike iz pozorišnog, filmskog, književnog, slikarskog  života grada sa ostalima koji su na ovoj kulturnoj ruti - istakao je predsednik opštine Herceg Novi.

Foto: RT HN

Opština Herceg Novi i Sekretarijat za kulturu i obrazovanje istrajno neguju i promovišu kulturnu raznolikost, sektorsku povezanost i vrednovanje znanja, bila je poruka skretarke Ane Zambelić Pištalo koja je ocenila i da se razvoj jedne ne može zamisliti bez dodira i upliva druge kulture.

Herceg Novi ima šta da ponudi drugim gradovima rekla je Zambelić Pištalo i navela 116 kulturnih dobara predstavljenih u Studiji zaštite kulturnih dobara, 89 sakralnih objekata od kojih je 35 zaštićeno, dva kulturno istorijska područja Klanac Tajno brdo-Kotobilj i Ubaljske planine, dok su Ubli na listi svetske baštine.

Predstavnik Turističke organizacije Herceg Novi Dalibor Vuković se osvrnuo na promotivni značaj ove saradnje, ocenivši da je storiteling vrlo važna stavka u današnjem turističkom proizvodu a promotivni narativ ovim učlanjenjem dobija novi značaj.

Politički savetnik u ambasadi Francuske Bertrand Buše ocenivši dosadašnju saradnju istakao je da su predstavnici Francuske zajedno sa predstavnicima Opštine Herceg Novi svake godine odavali počast Napoleonovim vojnicima koji su izgubili život na teritoriji Boke kotorske.

Video porukom  Herceg Novom je čestitao i Napoleonov potomak,  Šarl Bonaparte.

Podsetićemo, Evropska federacija Napoleonovih gradova se nalazi na globalnoj platformi Evropskog saveta i ima milionski auditorijum. Herceg Novi je dugo pripremao materijal za kandidaturu koja je potvrđena u junu 2022. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!