HERCEG NOVI JE PROTIV: Stižu reakcije na predloženo smanjenje prihoda primorskim, u korist opština na severu Crne Gore

V.V.

16. 12. 2023. u 23:05

Opština Herceg Novi protiv je najavljenih izmena Zakona o finansiranju lokalne samouprave kojima je, između ostalog, predviđeno da se primorskim i opštinama u centralnoj regiji smanji udeo u ustupanju prihoda od poreza na dohodak fizičkih lica sa sadašnjih 50 na 40 odsto.

ХЕРЦЕГ НОВИ ЈЕ ПРОТИВ: Стижу реакције на предложено смањење прихода приморским, у корист општина на северу Црне Горе

Foto:V.V.

Primorske lokalne samouprave tek dve godine dobijaju 50 odsto po osnovu ustupanja prihoda od poreza na dohodak fizičkih lica, a do  kraja 2021. dobijale su samo 12 odsto, podseća predsednik hercegnovske opštine Stevan Katić. Novo umanjenje prihoda po tom osnovu  je problematično jer su, kako je bjasnio, primorske lokalne samouprave motor razvoja cele države, a i sada je neravnomerna raspodjela kada se uzme u obzir državni budžet.

Katić dalje objašnjava da se najviše sredstava prihoduje iz primorskih opština, pa onda u njih treba ulagati deset puta više nego što je to bilo u prethodnom periodu. Navodi i primer iz kapitalnog budžeta sapozicije Uprave za saobraćaj. Tu nema ni jedne investicije za Opštinu Herceg Novi.

Foto:V.V.

 

- Mi smo tražili sredstva za sanaciju puta Meljine–Petijevići, za sanaciju magistrale, za put kagraničnom prelazu Kobila. Ništa od toga nemamo, a vidimo da se severnoj regiji izdvajaju ogromna sredstva i ponovo smanjuju prihodi primosrkim opštinama da bi se njima izašlo u susret i abolirao na neki način i određeni nerad. Ako se ne bude nešto preduzelo, prvenstveno po pitanju putne infrastrukture, Crna Gora će gubiti kao turistička destinacija - ocenio je predsedik Katć.

Katić podseća da je budžet hercegnovske opštine za 2024. planiran na skoro 30 miliona evra, pa će odluka ukoliko bude usvojena uticati i na tu projekciju.

- Planirali smo 3, 5 miliona evra od poreza na dohodah fizičkih lica, ako umanjite tih 10 odsto to je 350.000 evra manje. Nije neki iznos ali nije pravedno da se stalno oduzima od lokalnih samouprava. Zašto se država nekada ne odrekne svojih prihoda, recimo prihoda po osnovu PDV, poreza na dobit, igara na sreću ili je uvek najlakše oduzeti lokalnim samoupravama - dodaje.

Predlogom Vlade o izmenama zakona o finansiranju lokalnih samouprava udeo od prihoda na porez na dohodak fizičkih lica smanjuje se i  opštinama na severa, sa 100 na 89 odsto, ali će se njima raspodeliti deset odsto poreza naplaćenog u centralnoj i primorskoj regiji. Prema proceni Ministarstva finansija, tako će dobiti prihod uvećan za deset miliona evra. Navedeno je da će taj novac kao dotacija biti raspodeljen opštinama na severu, u skladu sa stepenom razvijenosti. O tome će ministarstvo doneti poseban podzakonski akt.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)