"KLIKOM" DO ŠEFA: DPS prvi put bira stranačko vođstvo elektronskim putem

V.K.

19. 12. 2023. u 10:58

ČLANOVI Demokratske partije socijalista biraće stranačko vođstvo elektronskim putem aplikacije. Nekada moćna stranka raspisala je neposredne izbore i zakazala ih za 28. januar. Na njima će se birati predsednik i potpredsednik DPS.

КЛИКОМ ДО ШЕФА: ДПС први пут бира страначко вођство електронским путем

DPS

Ovo će biti prvi put u Crnoj Gori da se kormilo neke stranke bira "klikom", a ne preko partijskih delegata. Na dan izbora svaki član DPS dobiće SMS link i šifru za pristup platformi za glasanje. Objašnjeno je da se nakon pristupa linku i unosa traženih podataka (ime, prezime, datum rođenja i šifra) otvara stranica s elektronskim glasačkim listićem. Gde se označavanjem željenog polja glasa sa kandidata sa izborne liste odabirom polja "za" ili "protiv".

Članu partije, u slučaju da nije u mogućnosti da glasa elektronski, u prostorijama matičnog lokalnog odbora biće obezbeđeni uslovi da učestvuje u izbornom procesu.

Predsednik

PRVI predsednik stranke bio je Momir Bulatović, da bi potom na njegovo mesto 1998. godine došao Milo Đukanović i obavljao tu funkciju sve do aprila ove godine.

Za šefa i potpredsednika DPS mogu biti predloženi članovi upisani u stranačku evidenciju zaključno sa 25. decembrom, a u kontinuitetu poslednje tri godine su članovi. Kandidatu za predsednika potrebni su potpisi najmanje dva odsto od ukupnog broja članova, a za potpredsednika jedan manje. Računa se da će o novom rukovodstvu DPS odlučivati oko 20.000 članova, pa je za predsedničku kandidaturu neophodno najmanje 400 potpisa, a za potpredsednika najmanje dvesta. Potpisi se mogu dati samo jednom kandidatu. Za sada na to mesto "puca" jedino vršilac dužnosti predsednika DPS Danijel Živković.

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević reagujući na najavljeni novi način izbora rukovodstva DPS kazao je da je "najbolje da izbore u DPS obave preko skaj-aplikacije".

- Svaki član DPS ima kriptu! Ako neko nema, neka zaduže u Bemaksu ili Glosariju. Svi su obučeni za korišćenje, a evo svi čitamo njihove prepiske. Glasove neka prebroji Evropol - poručio je Medojević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)