STANARI KOLATERAL NELEGALNE GRADNJE: Ministarstvo prostornog planiranja rešeno da ruši zgradu u podgoričkom naselju Zabjelo

I. D. S.

25. 12. 2023. u 06:00

MINISTARSTVO prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine donelo je rešenje da se, još uvek nedovršena, stambena zgrada u podgoričkom naselju Zabjelo ruši i to po rešenju koje je inspekcija donela još 2019. godine. A šta će biti sa građanima koji su kupili stanove u tom objektu ostaje da se vidi. U nadležnom resoru pokušaće, u dogovoru sa kupcma stanova, da nađu rešenje kako građani ne bi bili kolateralna šteta nesavesnog investitora.

СТАНАРИ КОЛАТЕРАЛ НЕЛЕГАЛНЕ ГРАДЊЕ: Министарство просторног планирања решено да руши зграду у подгоричком насељу Забјело

gov.me

Odluka o rušenju zgrade doneta je jer je investitor, kompanija "PS Gradnja", zidao uprkos tome što za to nije imao dozvolu. U međuvremenu, investitor je prodao stanove, pa ostaje pitanje šta će biti sa oko 80 kupaca koji su novac uložili u taj stambeni objekat. Iz Ministarstva najavljuju da će pokušati da nađu rešenje za građane.

Nakon što je prvi pokušaj rušenja Lamele C na Zabjelu sprečen, iz resora na čijem čelu je Janko Odović poručuju da će zgrada biti srušena, uprkos opstrukcijama. Kako su kazali iz Ministarstva, dozvoljeno je prinudno izvršenje rešenja kojim je građevinski inspektor naredio rušenje zgrade.

Naveli su da je služba ministarstva izašla na teren i započela postupak izvršenja, ali ono nije sprovedeno iz objektivnih razloga.

- Povodom ovog izvršenja, Ministarstvo ističe da će fokus delovanja biti puno poštovanje Zakona i usmerenost ka pravnoj državi i principu vladavine prava - poručuju iz Ministarstva.

Blokadom puta sprečili mašine

U SVEMU ovome deblji kraj bi mogli izvući građani koji su platili stanove u spornoj zgradi. Zbog toga su već jednom blokirali put do objekta i sprečili mašine da ruše. Poručili su da će plaćeno braniti životima, ali su spremni i da se povuku ukoliko im se obezbedi adekvatna zamena za ugovorene stanove.

Predstavnik stanara Čedomir Radičević kaže da je rušenje obustavljeno zbog toga što je iz Ministarstva stiglo obrazloženje da će se čekati odluka Upravnog suda, jer je u pitanju upravni spor. Veruje i da do rušenja na kraju neće doći.

- Da bi rešenje bilo pravosnažno, a sada konačno, mora se čekati odluka Upravnog suda. U odnosu na nas, vlasnike stanova, potpuno sam siguran pravno da ono ne može da deluje. Jer mi nismo upoznati sa rešenjem kada smo kupovali stanove, njega nije bilo. Da smo bili upoznati, ne bismo ulazili u to. Reč je o svojini 83 etažna vlasnika stanova koja je Ustavom i zakonima države višestruko zaštićena. Ukoliko bismo podneli tužbu, sigurno bismo naplatili svu materijalnu i nematerijalnu štetu koju godinama trpimo, a to ne bi donelo dobro državi - poručio je Radičević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)