"JADRAN" IZMEĐU "DVE VATRE": Sve zapaljiviji dijalog između zvaničnika Crne Gore i Hrvatske oko školskog broda

V. KADIĆ

16. 01. 2024. u 12:47

BURA između Hrvatske i Crne Gore, a u centru "Jadran". Traje danima, i sve više umesto dijaloga, preti da preraste u ozbiljan konflikt. Posle izjave crnogorskog ministra vojnog Dragana Krapovića, da školski brod "Jadran" pripada Crnoj Gori i da Hrvatska oko njegovog vlasništva nema šta da traži, prvo je reagovao hrvatski vicepremijer i ministar odbrane Ivan Anušić, a za njim i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, a potom su pretnje Crnogorcima uputili i pripadnici Devete bojne Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS). I suverenisti u Crnoj Gori kritikuju nastup prvog čoveka resornog ministarstva svoje države!

ЈАДРАН ИЗМЕЂУ ДВЕ ВАТРЕ: Све запаљивији дијалог између званичника Црне Горе и Хрватске око школског брода

V.K.

Ministar Radman istakao je da pomenuti brod smatraju otuđenom imovinom i traže da se vrati u matičnu luku Split. Takođe je dodao da, ako se to ne može rešiti bilaterarno i dogovorom, trebalo bi razmotriti mogućnost uključivanja međunarodnog suda.

Ostavite nam barem voz za Sutomore

LIDER DNP Milan Knežević je u svom stilu prokomentarisao situaciju sa hrvatskim ministrom odbrane.

- Anušiću, što su mi te to napučili. Ajde ne ljuti se, nego svrni u Zetu na po jednu bevandu. Daćemo ti Prevlaku i "Jadran", a na ploči u Morinju, ako hoćeš, napiši: "Split do Buljarice". Samo nam, molim te, ostavi kupački voz za Sutomore, da i mi imamo đe da se plaknemo. P. S. A kad Đorđa Meloni dođe da vam traži Istru, ja ću joj u ime flote crnogorskih pedalina reći "benvenuti, signorina".

Međutim, prvi čovek ministarstva odbrane Crne Gore jasno je poručio da je "Jadran" crnogorski i ostao pri stavu da oko vlasništva nad njim nema pregovora. Ovo je prvi put od obnove nezavisnosti Crne Gore da neko od državnih zvaničnika odbrusi kolegama u Zagrebu.

Hrvatska tvrdi da njima pripada brod, navodeći da nije bilo ratova devedesetih "Jadran" ne bi ostao u Tivtu, gde je, kako tvrde, u oktobru 1990. dovezen na remont, već bi se našao u njihovim lukama. Zvanična Podgorica se poziva na sporazum o pitanjima sukcesije SFRJ koji je potpisala tadašnja SRJ (zajedno sa Slovenijm, Hrvatskom, Makedonijom i BiH) 29. juna 2001. godine u Beču, a međunarodnopravni kontinuitet SRJ je nakon referenduma 2006. godine nasledila Srbija.

Komite ćute na HOS

TAKOZVANE crnogorske komite zanemeli su na ratne pretnje Hosovaca ("Hrvatske odbrambene snage") da će doći po brod u Crnu Goru!

- Vratite nam naš školski brod "Jadran" koji ste uzeli iz Splita, jer ćemo doći po njega u Crnu Goru - poručili su ratoborni Hrvati.

Bivši jugoslovenski diplomata Miodrag Lekić kaže da su najnovija dešavanja u vezi sa brodom "Jadran" skandal sa dosta faulova sa više strana. Lider Crnogorskog evropskog pokreta i jedan od vođa suverenističkog bloka Novak Adžić ocenio je da Krapović ne brani legalne i legitimne interese Crne Gore nego joj "nanosi štetu da bi se dodvorio velikosrpskim centrima vlasti i moći".

- Red bi bio da Spajić nakon svega inicira njegovu smenu, ali čisto sumnjamo da će se to dogoditi - poručio je Adžić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)