OTVARANJE INSTITUTA IGALO PLANIRANO U FEBRUARU: Za mesec odgođena decembarska blokada računa

V.V.

15. 01. 2024. u 16:24

Zbog duga prema Jugobanci Beograd AD u stečaju, odnosno prema Agenciji za osiguranje depozita, početkom decembra račun Instituta Igalo bio je blokiran, ali je blokada odgođena na mesec. Mogućnost nove blokade ostaje, nije sasvim otklonjena ni ranije potpisanim protokolom o saradnji ministarstava finansija Crne Gore i Srbije. Zakonitost takvog postupka treba da ispita Agencija za zaštitu konkurencije.

ОТВАРАЊЕ ИНСТИТУТА ИГАЛО ПЛАНИРАНО У ФЕБРУАРУ:  За месец одгођена децембарска блокада рачуна

Foto: V.V.

Nakon uobičajene zimske pauze Institut Igalo bi za  osiguranike iz Crne Gore trebalo da bude otvoren 5. februara. Premda bez decembarske plate, zaposleni čine sve da planirano ispune. Izvršni direktor  Instituta Zoran Kovačević objašnjava da postoji  pravni osnov da zatraže odlaganje blokade, ali na  na jedan mesec.

-Pozivamo se na socijalnu i zdravstvenu ugroženost, koja de fakto postoji. Zdravstvena zbog rehabilitacije crnogorskih pacijenata, socijalna zbog 550 zaposlenih. Po tom snovu, mislim da imamo pravo na još jedno ili dva odlaganja, što ćemo svakako uraditi, ali to nije rešenje, već samo odlaganje problema – objasnio je  Kovačević.

On očekuje da će se kroz razgovor sa predstavnicima Vlade, koji bi trebalo uskoro da se održi, doneti odluke koje će otkloniti deo opasnosti zbog blokade vezane za dug prema Jugobanci. Kovačević je  rekao da se Ministarstvo finansija u novom mandatu obratilo  Agenciji za mišljenje da li je ovakav potez u skladu sa Zakonom o državnoj pomoći i Zakonom o zaštititi konkurencije.

Foto: V.V.

 

– Direktor Agencije za zaštitu konkurencije ima upitnik koji postavlja Ministarstvu finansija u smislu pripreme odgovora, odnosno davanja mišljena na taj upit koji su dobili u skladu sa zakonom. Nama je Ministarstvo finansija uoči praznika prosledilo taj upitnik, da popunimo naš deo, na čemu trenutno radimo, ali dug Jugobanke, de fakto, nije rešen – istakao je Kovačević..

Prema njegovim rečima mešovito  vlasništvo Instituta koči rešavanje ovog pitanja, ali, ukoliko bi država postala dvotrećinski vlasnik, mogla bi po osnovu rešavanja duga prema Jugobanci da se dodatno dokapitalizuje.

– Po tom modelu država više ne bi pomagala, nego bi kroz rešavanje duga prema Jugobanci povećala svoj udeo u kapitalu. Drugim rečima, kupila bi akcije i povećala svoje učešće i vrednost imovine koju ima u Institutu – kaže Kovačević.

Otkupom akcija država uvećava vrednost svog kapitala značajno više od iznosa kojim bi platila akcije, a time i kao većinski vlasnik, bila bi u prilici da sama donosi odluke i raspolaže imovinom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu