CRNOGORCE "PAKUJU" ZA HAG! SDT intenzivno radi na istrazi ratnih zločina i najavljuje da posao privodi kraju

V. KADIĆ

23. 01. 2024. u 12:54

CRNOGORSKO Specijalno državno tužilaštvo će uz pomoć Tužilaštva Mehanizma u Hagu intenzivno raditi na tome da se istrage za ratne zločine privedu kraju u naredne dve do tri godine, uz očekivanje da će se podići optužnice nakon čega bi počeli sudski procesi. Ovo se navodi u izveštaju o napretku, koji je Savetu bezbednosti u decembru predstavio glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Ujedinjenih nacija u Hagu Serž Bramerc, a koji je procurio u Crnoj Gori.

ЦРНОГОРЦЕ ПАКУЈУ ЗА ХАГ! СДТ интензивно ради на истрази ратних злочина и најављује да посао приводи крају

V.K.

- Na zahtev crnogorskih vlasti, Tužilaštvo "Mehanizma" je tokom poslednjih nekoliko godina razvilo svoju pomoć Crnoj Gori u procesu sprovođenja pravde u vezi s ratnim zločinima počinjenim u sukobima u bivšoj Jugoslaviji. Dobro je poznato da je u Crnoj Gori do danas ostvareno nedovoljno pravde u vezi s ratnim zločinima - navodi se u dokumentu.

"Pravda"

MINISTAR pravde Andrej Milović je na nedavnom sastanku sa ambasadorkom lažne države Kosovo Arijanom Žerkom Hodžom, predložio potpisivanje bilateralnog sporazuma o izručenju između Crne Gore i "Kosova", kao ključnog koraka ka unapređenju međusobne pravne saradnje. Njegov prethodnik Marko Kovač odbio je da isporuči dva tražena lica pravosudnim organima Prištine.

U izveštaju se navodi da je glavni specijalni državni tužilac Vladimir Novović, prepoznajući izazove s kojima se suočava - efikasno i efektivno okončavanje istraga koje su u toku, od Tužilštva "Mehanizma" zatražio da pojača saradnju s crnogorskim tužiocima za ratne zločine. U tok dokumentu se precizira da SDT Crne Gore trenutno ima sedam predmeta koji se odnose na ratne zločine koji su u predistražnoj fazi. Tri se odnose na zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, a tri na ratne zločine počinjene u Hrvatskoj.

Dosije od 5.000 stranica dokaza

ISTRAŽNI dosije u vezi s učešćem jednog državljanina Crne Gore u činjenju zločina tokom sukoba u Bosni i Hercegovini je, kako se navodi u izveštaju, imao više od pet hiljada stranica dokaza!

- Ovo je katastrofa! Nema nijedne reči o zločinima koji su počinjeni nad Crnogorcima, pripadnicima JNA i kasnije Vojske SRJ. Hoće da nam posle svega zalepe još jedan šamar. Ne znam kako ovo izdržati, jer godinama činimo sve kako bi oni koji su okrvavili ruke nad našim saborcima odgovarali - kaže za "Novosti" profesor Radan Nikolić, predsednik Udruženja boraca ratova od 1990. Crne Gore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)