VREME "DIRIGOVANO", A KORONA REŽIRANA: Istraživanje pokazalo da su Crnogorci skloni verovanju u teorije zavere

I.S.

25. 01. 2024. u 00:43

DA vremenske nepogode kontrolišu tehnologije, da je homoseksualnost bolest, koronavirus izrežiran, a MMR vakcine izazivaju autizam veruje značajan broj građana Crne Gore. Da su Crnogorci skloni da veruju u teorije zavere pokazalo je nedavno sprovedeno istraživanje.

ВРЕМЕ ДИРИГОВАНО, А КОРОНА РЕЖИРАНА: Истраживање показало да су Црногорци склони веровању у теорије завере

Foto Shutterstock

U istraživanju javnog mnjenja, u okviru kojeg je građanima ponuđeno niz tvrdnji koje je trebalo da ocene kao istinite ili lažne, čak polovina ispitanih izjasnila se da je ubeđena da vremenske nepogode izaziva tehnologija.

-Gotovo polovina ispitanika, 49,5 odsto, veruje da postoje tehnologije koje ljudima omogućavaju da kontrolišu vremenske nepogode u određenoj meri. Takođe, 41,8 odsto ispitanika veruje da globalne elite koriste tehnologije poput HAARP-a za manipulaciju vremenskim uslovima – navode iz Centra za demokratsku tranziciju.

Skoro isti procenat ispitanih, odnosno njih 46,7 odsto, smatra da se u javnosti često preuveličavaju opasnosti koje klimatske promene predstavljaju za planetu.

Kada je reč o teorijama zavera u delu vakcina, ispitivanje je pokazalo da 45,4 odsto veruje da pandemija koronavirusa nije stvarna i da predstavlja izrežiran događaj.

-Više od trećine ispitanih, 38,7 odsto, veruje da MMR vakcina izaziva autizam, dok 31 odsto kaže da ne zna da li je to istina ili laž, a 30,3 odsto ovu tvrdnju ocenjuje kao lažnu – navode istraživači.  

Zanimljiv podatak iz istraživanja je i da svaki drugi građanin, odnosno 53,4 odsto ispitanih smatra da zapadne zemlje aktivno promovišu pedofiliju. Još veći procenat ispitanih, njih 61 odsto misli da je homoseksualnost bolest ili poremećaj, dok je svega 15,8 odsto onih koji to ne smatraju.

Kako navode iz CDT-a, istraživanje je sprovedeno u periodu od 4. do 14. decembra 2023. na uzorku od 1004 ispitanika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!