SLIKE SU MOJE PRIČE: Izložba povodom stotog rođendana Voja Stanića

Vitka Vujnović

29. 01. 2024. u 10:40

Maestro Vojo Stanić, jedan od najznačajnijih jugoslovenskih i crnogorskih slikara, navršiće stotinu godina 3. februara. Tim povodom grad u saradnji gradske galerije „Josip Bepo Benković“ privatnih galerija, ustanove kulture Herceg fest, Sekretarijata za kulturu, kolekcionara i Stanićevog sina, Tomislava- Tome, našeg pijaniste i umetničkog fotografa priprema izložbu „Slike su moje priče“.

СЛИКЕ СУ МОЈЕ ПРИЧЕ: Изложба поводом стотог рођендана Воја Станића

Foto: arhiva V.V.

Izložba je prvobitno planirana kao „mala forma“, poklon-čestitka umetniku, u sklopu 12. Malog salona hercegnovskih galerija, koji je osnovan u okrilju Herceg festa. Ova izložba u okviru koje je publika imala priliku da vidi dela najznačajnijih naših slikara, između ostalih i Petra Lubarde i Mila Milunovića, Stanića ali i Luke Berberovića, priređivana je tradicionalno u  prostoru Dvorane Park. Tokom dogovora za Stanićevu izložbu ideja je „narastala“ pa je izabrano i drugo vreme, avgust umesto februara, i drugi prostor, umesto Dvorane Park  galerija „Josip Bepo Benković“. To će biti prvo izmeštanje Malog salona hercegnovskih galerija, ali organizatori veruju na radost umetnika, organizatora i publike.

Foto: arhiva V.V.

Toma Stanić

Stanićeva dela, puna fantazije i životnih pulsiranja ustupiće, za sada, gradska galerija, galerije „Sju Rajder“ i „Spinaker“, kabinet predsednika opštine. Bogatu privatnu  kolekciju „otvoriće“ i porodica Stanić, a Toma kaže da razmišlja o mogućnosti da iznese pred publiku i Vojove skulpture. Time bi postavka dobila dodatni kvalitet a oživeli bismo sećanje na podatak da je  maestro završio vajarstvo  1951. godine na  ALU Beograd, u klasi profesora Alojza Dolnara.

Naslov izložbe  „Slike su moje priče“  odabran je jer maestro Stanić  iskreno veruje da o slikama ne treba pričati, da one same sve kazuju i da ih samo treba osetiti.  Svojevremeno je rekao „sama izložba je kao da sam održao neki govor“.

Proteklih godina ustalio se lep običaj da maestra Stanića na Škveru, koji je  njegov i životni i slikarski „svemir“,  posete za rođendan predstavnici Opštine i prijatelji. Ti susreti planirani su i ove godine  3. februara.

Prilikom jednog od tih uvek lepih susreta komentarisali smo kako je „majušan“ Vojov atelje na Škveru u koji slikar više ne zalazi.

Foto: arhiva V.V.

Iz ateljea Voja Stanića

- Jeste mali  kao prostor, ali, kad se otvori prozor, a vazda je otvoren bez kad  je kiša ili vjetar, kad se tom malom prostoru doda onaj veliki koji sa tog prozora vidim,  onda izgleda da atelje kraja nema.

Nema kraja ni priča o Voju i njegovom delu, o sačuvanoj dečačkoj iskrenosti i jednostavnosti kojom objašnjava život i svet, čak i svoju dugovečnost.

- Radujem se svakom novom danu, zato i živim ovako dugo! 

Još mnogo radosti maestro, i srećno! Uz nezaobilazne, svakodnevne, male rituale sa Škvera kojih se Vojo ne odriče: kafu, sladoled, lulu, kolač ili čašu dobrog vina. Naravno  i uz srdačne pozdrave  meštana i gostiju koje njegov pozddrav uvek oraspoloži i izmami im osmeh.

Foto: arhiva V.V.

Povodom 99. rođendana - Vojo sa sinom Tomom i predsednikom Herceg Novog Stevanom Katićem

Učini u stvari isto isto što i pogled na njegove slike. On samo prisustvom pleni kao i njegova dela: lako se razumeju, zauvek vole, izazivaju  osmeh ili melanholiju, zaogrnuti ruhom nepresušne mašte, snova, mediteranskog lirizma, humora i života. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!