SANACIJA KLIZIŠTA KOJE UGROŽAVA KANLI KULU I STARI GRAD: Prvi veći projekat nakon zemljotresa 1979. godine

V.V.

07. 02. 2024. u 11:56

Počela je sanacija klizišta u širem zahvatu Kanli kule. Prema tenderu Uprave za kapitalne projekte vrednost radova je oko 910 hiljada evra.

САНАЦИЈА КЛИЗИШТА КОЈЕ УГРОЖАВА КАНЛИ КУЛУ И СТАРИ ГРАД: Први већи пројекат након земљотреса 1979. године

FOTO: V.V.

Urađeni su istražni radovi, a rok za završetak je 180 dana od uvođenja izvođača u posao. Projektom je obuhvaćena sanacija klizišta koje se proteže od magistrale do Crkve Sv. Arhangela Mihaila na trgu Belavista, u Starom gradu. Kanli kula je u centralnom delu, a klizište obuhvata oko tri hektara. Ovo je prvi veći projekat za stari deo grada i najvažniji nakon obnove od zemljotresa 1979. godine. Ne radi se samo o zaštiti kulturno-istorijskog nasleđa, već i o sanaciji dela klizišta koje bi moglo da ugrozi Stari grad jer su posledice već sada vidljive ne samo na Kanli kuli, već i na pojedinim objektima, ulicama i trgu ispod kule, pa je ova pretnja morala da se otkloni.

FOTO: V.V.

 

S druge strane, bez sanacije klizišta nije moguće započeti rekonstrukciju Kanli kule, trga Belavista i mikrolokacija u Starom gradu, a planirano je da narednih godina veća pažnja bude posvećena tvrđavama koje su brend Herceg Novog.

Svojevremeno je prof. dr Duško Lučić iz Instituta za građevinarstvo objasnio da je i nakon sanacije klizišta potrebno sačekati godinu i po, hidrološki pratiti teren i tek ukoliko ne bude promena, a tlo se stabilizuje, početi sanaciju same tvrđave.

Kanli kula je deo hercegnovskog složenog fortifikacionog sistema, a većim delom  podignuta je na krečnjačkoj steni. Prvi put se u pisanim dokumentima pominje sredinom 17. veka, ali se tačno vreme njenog podizanja ne zna. Građena je u više faza i to se uočava na njenim zidinama. Kroz vekove je menjala izgled, a nakon zemljotresa 1979. znatno je oštećena i potom obnovljena kao atraktivna letnja pozornica. Minulih godina zabrinutost izaziva činjenica da zidine Kanli kule pucaju, a pukotine su sve uočljivije i šire.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!