TUŽILAŠTVO SE BAVI TRANSPARENTIMA KOJIMA JE MILORAD DODIK DOČEKAN U PODGORICI: Istraga zbog "posrbica"

V. KADIĆ

01. 03. 2024. u 06:59

Više tužilaštvo u Podgorici formiraće predmet kako bi ocenili da li u porukama transparenata na protestu zbog dolaska predsednika Republike Srpske Milorada Dodika ima elemenata krivičnog dela. Njega je u ponedeljak ugostio predsednik Skupštine Crne Gore i lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić.

ТУЖИЛАШТВО СЕ БАВИ ТРАНСПАРЕНТИМА КОЈИМА ЈЕ МИЛОРАД ДОДИК ДОЧЕКАН У ПОДГОРИЦИ: Истрага због посрбица

V.K.

Na jednom od transparenata koje su nosili pripadnici tzv. Lovćenskih straža pisalo je "Soko sivi, a ne kukavica. Crnogorac, a ne posrbica", što po oceni Ujedinjene Crne Gore i pojedinih građanskih aktivista predstavlja izliv mržnje. Lider UNCG Goran Danilović je saopštio da će ta partija predati krivičnu prijavu protiv organizatora skupa.

Ništa od smene

Zbog dolaska Dodika, kao i isticanja trobojke u kabinetu predsednika Skupštine Crne Gore, protiv Andrije Mandića Demokratska partija socijalista pokrenula je inicijativu za njegovu smenu.

Pokret "Evropa sad", Demkoratska Crna Gora i Socijalistička narodna partija neće glasati za smenu predsednika Skupštine Andrije Mandića, pozivajući se, između ostalog, na poštovanje koalicionog sporazuma, što neće ugroziti njegovu poziciju šefa parlamenta.

- Nedopustivo je da svi ćute na transparente koji su se mogli videti. Taj govor mržnje mora biti kažnjen - poručio je Danilović.

Trobojka

Specijalno državno tužilaštvo otvorilo je uviđaj povodom krivične prijave dela opozicije protiv Andrije Mandića za zloupotrebu službenog položaja zbog isticanja trobojke u svom skupštinskom kabinetu. Krivičnu prijavu podneli su sredinom februara klubovi poslanika DPS-a, Socijaldemokrata, Demokratske unije Albanaca i Hrvatske građanske inicijative.

I građanska aktivistkinja Bojana Jokić ocenila je da poruke sa transparenata predstavljaju izlive mržnje.

- Šta bi bilo da su neki druge nacionalnosti ili neke druge radikalne grupe nosile natpise na kojima piše "Crnogorac a ne poturica", ili Crnogorac pa možda neki od ovih izraza homofobnih, koji uglavnom homofobi - mrzitelji LGBT populacije koriste za LGBT populaciju. Da li bi onda državne institucije reagovale. Ja mislim da bi - rekla je Jokićeva, podsetivši da nijedna nevladina organizacija nije reagovala na ovaj slučaj.

Rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepa Medenica kazala je da će vezano za isticanje transparenata formirati predmet kako bi se ocenilo da li u porukama ima elemenata krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom