VARHELJI "SMENJUJE" BRĐANINA? Konsultovanje s Briselom o razrešenju direktora policije urušava integritet vlasti

V.K.

04. 03. 2024. u 08:15

BRISEL se zvanično nije oglašavao povodom inicijative za smenu direktora Uprave policije Zorana Brđanina, koji, kako je saopštio premijer Milojko Spajić, ne uživa poverenje nijednog člana Vlade Crne Gore. Nastavak ove priče trebalo bi da bude danas, a time i konačno razrešenje Brđanina.

ВАРХЕЉИ СМЕЊУЈЕ БРЂАНИНА? Консултовање с Бриселом о разрешењу директора полиције урушава интегритет власти

Vlada Crne Gore

Poslanik Demokratske narodne partije Vladislav Bojović poručio je da je neprihvatljivo da se za kadrovska pitanja Uprave policije poziva i konsultuje evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji. On smatra da se kriza u bezbednosnom sektoru nastavlja i produbljuje.

- Kao član Odbora za bezbednost i odbranu, a posebno kao poslanik parlamentarne većine smatram da ova pitanja ne mogu biti monopolizovana od strane izvršne vlasti, a posebno ne od pojedinih političkih segmenata vlasti. Neprihvatljivo je da se za kadrovska pitanja Uprave policije poziva i konsultuje Varhelji. Pre sam očekivao da se zatraži sednica odbora, koji je nadležan da daje mišljenje o predlogu kandidata za direktora Uprave policije, pa bi bilo logično i za vršioca dužnosti, nego neko iz Brisela - saopštio je Bojović.

Kakvo je trenutno stanje u državi, bezbednosnom sektoru, ali i svesti najviših državnih funkcionera najbolje govori izjava ministra unutrašnjih poslova koji je tražio od Brisela da mu dozvole da prekrši zakon, saopštili su iz Demokratske partije socijalista.

Iz te partije su kazali da je taj "neverovatan" postupak visokog državnog funkcionera dovoljno govori o ozbiljnosti države i sistema.

ANB nezakonito pratila poslanike

PO nalogu nekadašnjeg šefa tajne policije Dejana Peruničića nezakonito je praćen i prisluškivan poslanik Nove srpske demokratije Dejan Đurović. On je saslušan u SDT, u svojstvu oštećenog, a u postupku koji se vodi protiv bivšeg direktora Agencije za nacionalnu bezbednost. Prema istim spisima praćeni su lideri nekadašnjeg DF-a, Demokrata, SNP-a, Ujedinjene Crne Gore, bivši i aktuelni predsednik opštine Budva Marko Bato Carević i Milo Božović.

- Nesposobni da uspostave principe odgovornosti i ozbiljnosti u rukovođenju države, funkcioneri PES-a krivca traže u prethodnoj vlasti. Poput talaca vladajuće većine, pristaju na zahteve svakog ko ih uceni, od Mandića do Demokrata, ne ulazeći u ozbiljne posledice po državni aparat koje iz takvog ponašanja mogu da proizađu - naveli su u saopštenju.

Ukoliko Pokret Evropa sad nastavi ovim putem, dodali su - da bez ikakvog integriteta, trpi poniženja od svojih partnera, i još se pravi da u tome uživa, od njih, ovako pocepanih ostaće "samo dugmići."

Zoran Brđanin, kojeg je prošle godine u dva navrata nezakonito smenjivala Vlada Dritana Abazovića, pravosnažnom presudom Upravnog suda vraćen je na funkciju direktora Uprave policije, ubrzo pošto je konstituisana vlada Milojka Spajića i on je postupio po sudskoj presudi. Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović trebalo bi da nakon razrešenja Brđanina predloži novog šefa Uprave policije. Imena navodnih kandidata koja su procurila u javnosti - Milutin Vasiljević, Miloš Peković, Draško Radinović i Željko Pavićević nisu u opticaju, sapštili su iz MUP-a Crne Gore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)