ZAKUPAC DRŽI ZAKLJUČAN SVETI STEFAN: Meštani sa protesta poručili Vladi, otključajte grad, ili raskinite ugovor

B. DABIĆ

24. 03. 2024. u 16:05

Simbolično u pet do 12 meštani Svetog Stefana danas su održali protest ispred jedinog zaključanog grada na svetu.

ЗАКУПАЦ ДРЖИ ЗАКЉУЧАН СВЕТИ СТЕФАН: Мештани са протеста поручили Влади,  откључајте град, или раскините уговор

Foto: B.Dabić

Sa protesta ispred Svetog Stefana, grad – hotela, meštani poručili da se ovaj turistički biser otvori do 1. maja. Ukoliko se zahtev ne ispuni, radikalizovaće proteste, a ako do 15. juna grad – hotel ne bude otvoren, ne isključuju mogućnost blokade kompletnog mesta. Meštani, takođe, traže da, ukoliko zakupac Kompanija Adriatik propertis ne ispuni ugovor i predviđene obaveze, Vlada isti raskine.

Foto: B.Dabić

 

Meštani ističu da neće dozvoliti da Sveti Stefan i dalje bude jedini zaključani grad na svetu. Kompanija Adriatic properties već duže ne plaća redovno zakup luksuznih hotela Sveti Stefan i Miločer

Sveti Stefan zapušten, zatvoren, unižen i da mu se svaki dan urušava ugled koji je gradio decenijama“, kazao je na protestu Nikola Rađenović, član Saveta MZ Sveti Stefan.

Rađenović ističe da su se danas, simbolično u 5 do 12, okupili ispred kapije Svetog Stefana, kako bi Vladi i nadležnima u Crnoj Gori i zakupci poručili da Sveti Stefan otvore, da isti počne da radi u punom kapacitetu, u skladu sa zakonom i potpisanim ugovorom.

Foto: B.Dabić

 

„To znači da sve staze na zakupljenoj teritoriji budu dostupne i slobodne za sve, kako je predviđeno ugovorom. To podrazumeva stazu iznad Kraljičine plaže, rivu, ulazak u Svet Stefan u režimu kako je predviđeno samim ugovorom. Ukazujemo da ovaj prostor ne sme biti poligon za izradu stanova i prodaju nekretnina i da se ovde može obavljati samo turizam. Ako do 1. maja ne dođe do otvaranja, neka Vlada i Skupština sprovedu u delo raskid ugovora sa zakupcem“, naveo je Rađenović i istakao da „ako ne dođe do raskida ugovora do 15. juna, jasno je da je država okrenula leđa i da je Sveti Stefan ne interesuje“.

Foto: B.Dabić

 

Mi ćemo onda uzeti stvari u svoje ruke organizovaćemo okupljanja i proteste, i ako treba izvršiti totalnu blokadu mesta Sveti Stefan, u celini i trajno. Još jedna poruka za sve političare, i u opoziciji, i na vlasti, na funkcijama i mimo funkcija – pošto su im puna usta puta u Evropu, na tome, kažu, rade danonoćno, mi im sa ovog mesta poručujemo – pre otvaranja bilo kojeg poglavlja, treba da otvore ovu kapiju ovde, jer ova kapija je ulaz i u Evropu i u svet. Mi im to pričamo iz našeg iskustva“, zaključio je Rađenović.

Foto: B.Dabić

 

Predsednik MZ Sveti Stefan Vladislav Mitrović kazao je da „Sveti Stefan ne služi u turističke svrhe, a svi su izgledi da neće još zadugo“.

„Imamo mnogo pitanja koje bismo postavili nadležnima. Kako je moguće da radi parking, da rade dve kafane, a da hotel ne radi? Kako je moguće da imamo vlasnike četiri najlepše plaže, na kojima se niko ne kupa, a naši gosti nemaju gde da se kupaju?“ upitao je Mitrović.

Foto: B.Dabić

 

U dopisu koji su iz MZ „Sveti Stefan“ uputili nedavno nadležnima, postavili su sledeća pitanja:

„Čiji je Sveti Stefan, kome odgovara da se on nalazi u stanju u kome se nalazi i da je došao trenutak da se to pitanje mora rešiti. Mi hoćemo da budemo slobodni građani, da se slobodno krećemo, obratili smo se svim relevantnim institucijama u Crnoj Gori, predsedniku države, predsedniku Vlade, skupštine, ministru turizma, predsedniku SO Budva međutim niko nije našao za shodno da nam odgovori“, kazala je Slobodanka Kentera iz MZ „Sveti Stefan“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)