HERCEG NOVI MEĐU TRI NAJTRANSPARENTNIJE OPŠTINE: Na Festivalu lokalne demokratije u Podgorici ocenjena otvorenost opština u Crnoj Gori

V.V.

31. 03. 2024. u 14:01

Tokom trodnevnog Festivala lokalne demokratije u Podgorici, koji organizuje NVO Aktivna zona, a jedna od ključnih tema je „participativna politika na lokalnom nivou“ uručena su priznanja za tri opštine sa najvišim nivoom razvijene lokalne demokratije,otvorenosti i transparentnosti.

ХЕРЦЕГ НОВИ МЕЂУ ТРИ НАЈТРАНСПАРЕНТНИЈЕ ОПШТИНЕ: На Фестивалу локалне демократије у Подгорици оцењена отвореност општина у Црној Гори

fOTO:RTHN

Tri opštine, Plužine, Bar i Herceg Novi osvojile su najviše bodova u okviru šest prioritetnih tema koje su ocenjivane putem dostupnosti dokumenata na veb stranicama lokalnih samouprava. Teme su bile: Skupština opštine,budžet, borba protiv korupcije, opšte informacije, javne nabavke, javne rasprave, javni konkursi i saradnja sa NVO.

U ime Herceg Novog priznanje je primio  potpredsednik Opštine Mirko Mustur.

 – Čast nam je što je Opština Herceg Novi prikazala vrlo dobar rezultat u okviru istraživanja „Indeks otvorenosti i transparentnosti crnogorskih opština“. Veoma je korisno što ste, uz istraživanje, uradili i preporuke šta bi bilo dobro da učinimo kako bismo unapredili dostupnost Opštine Herceg Novi i njenih servisa građanima, jer sve što radimo – radimo za njihovo dobro. Želim istaći i da je Herceg Novi od 2015. godine član ALDE, odnosno Asocijacije za lokalnu demokratiju. Uz to je turistički grad, grad festivala, istorije i tradicije, sa značajnim brojem gradova prijatelja i pobratima, grad koji je na listama više Evropskih kulturnih ruta. To pokazuje našu otvorenost ka svim ljudima dobre volje i težnji da poboljšamo rad u svakom segmentu – naglasio je  Mustur.

Tokom tri dana koliko je trajao festival lokalne demokratije ključne teme bile su: lokalna demokratija, zaštita životne sredine, urbanizam i održivi razvoj na lokalnom nivou i sloboda govora i lokalni mediji.

Organizacijom ovog festivala želimo da doprinesemo jačanju lokalne demokratije u Crnoj Gori, ističući ulogu koju svaki pojedinac ima u oblikovanju budućnosti svoje zajednice, objasnio je izvršni direktor Aktivne zone, Miloš Marković.

U ime Centra za građansko obrazovanje programski direktor Petar Đukanović je istakao da se ključne inicijative za demokratizaciju i evropeizaciju društva dešavaju upravo na lokalnom nivou. Ova i slične inicijative na lokalnom nivou ključne su u cilju poboljšavanja odnosa između građana, nevadinih organizacija i lokalnih samouprava, istakla je generalna direktorica Direktorata za razvoj i saradnju sa NVO, Lidija Ljumović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave