ISTRAGA U PLJEVLJIMA: Tužilaštvo proverava kako je stradao radnik u Rudniku uglja

M. D.

01. 04. 2024. u 13:17

Osnovno državno tužilaštvo u Pljevljima formiralo je predmet kako bi se utvrdilo da li u radnjama određenih osoba ima elemenata krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti, u slučaju smrti tridesetsedogodišnjeg N. P. koji je poginuo u Rudniku uglja tokom demontaže elemenata na dizalici.

ИСТРАГА У  ПЉЕВЉИМА: Тужилаштво проверава како је страдао радник у Руднику угља

M.Drobnjak

- Pred ovim tužilaštvom formiran je predmet u kome se preduzimaju sve potrebne mere i radnje u cilju utvrđivanja da li u radnjama bilo kog lica ima elemenata bića krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti - kazao je Ivan Gačević, državni tužilac i portparol u ODT u Pljevljima.

Radnik Rudnika uglja Pljevlja, N.P. poginuo je krajem februara na radnom mestu, radeći na demontaži elemenata na dizalici.

Uprava za inspekcijske poslove (UIP) najavila je krajem februara da će izdati nalog koncesionaru u vezi sa dostavljanjem određene dokumentacije sa aspekta Zakona o rudarstvu i Zakona o zaštiti i zdravlju na radu, nakon čega će se eventualno utvrditi potencijalna odgovornost koncesionara u konkretnom slučaju.

-U toku je utvrđivanje činjenica koje su dovele do povređivanja rukovaoca teleskopskim manipulatorom/autodizacom, koji je zaposlen kod izvođača radova koji vodi računa o primeni mera zaštite i zdravlja na radu - kazali su nam iz UIP-a krajem februara.

Pojasnili su tada da rudarska inspekcija, shodno Zakonu o rudarstvu ima ingerencije i ovlašćenja Inspekcije zaštite i zdravlja na radu i ista učestvuje, između ostalog, u uviđajima nad povredama na radu sa smrtnim ishodima u rudnicima, dok u svim ostalim situacijama inspekcijske nadzore vrši Inspekcija zaštite i zdravlja na radu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave