LOBIRANJE POD SUMNJOM: Utvrđene određene nezakonitosti u ugovoru o agitovanju SAD u vreme premijera Abazovića

V.K.

06. 04. 2024. u 06:45

UVIDOM u dokumentaciju o angažovanju lobističke firme Bipartizan Solution Inc. iz Vašingtona, Vlada Crne Gore je utvrdila određene nezakonitosti u ugovoru koji je bivši premijer Dritan Abazović, 13. decembra 2022. godine zaključio bez saglasnosti Vlade.

ЛОБИРАЊЕ ПОД СУМЊОМ: Утврђене одређене незаконитости у уговору о агитовању САД у време премијера Абазовића

Vlada CG

Ugovor o lobiranju u SAD sa kompanijom američko-izraelskog političkog analitičara Mičela Baraka, potpisan je na 12 meseci i njega je prethodna vlada raskinula krajem maja, iskoristivši klauzulu, koja je predviđala da se on može raskinuti u tom periodu.

Zakon o lobiranju propisuje uslove za lobiste i odobrenje i uslove za registraciju za poslove lobiranja u Crnoj Gori, dok ne zabranjuje da se strana firma koja je registrovana u matičnoj državi kao lobista angažuje. Zato je obaveza firme iz SAD bila da informiše Agenciju za sprečavanje korupcije, u roku od osam dana od dana zaključenja ugovora o lobiranju. Uzimajući u obzir da se radi o lobiranju za Vladu Crne Gore, odnosno, ugovor o lobiranju je premijer potpisao za račun Vlade, dovodi se u pitanje validnost ugovora o lobiranju koji zaključuje Vlada jer ona vrši izvršnu vlast, dok poslove državne uprave obavljaju ministarstva i drugi organi uprave.

Dolarima plaćena "lepa reč"

PODGORICA je za usluge lobiranja "Orion stratedžisu" za prvih šest meseci 2010. platila oko 425.000 dolara. Shodno ugovoru, potpisanom prvi put 14. novembra 2008. za ove usluge godišnje je plaćeno pola miliona dolara. Krajem 2010. produžen je ugovor o pružanju savetničkih usluga sa pravnom kancelarijom "Pejdž Ref" do 15. novembra 2012, za ubrzanje napredovanja Crne Gore u NATO, i za to platila milion dolara.

U proteklih trideset godina Crna Gora je angažovala brojne lobiste, a zvanična Podgorica je prve imala 1995. godine, u vreme vlade tadašnjeg premijera Mila Đukanovića. Crnogorci su imali lobiste u Americi neprekidno dvadeset godina od 1995. do 2015, nakon koje je usledila sedmogodišnja pauza, do potpisivanja ugovora sa Bipartizan solutions. Kada je u pitanju ta kompanija, Vlada je sačinila dokument u kojem se analizira ovaj pravni posao u kome se navodi da su prekršene odredbe brojnih propisa.

"Prazni" Njujork i Brisel

CRNA Gora nema šefove misija pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku i NATO u Briselu. Neizvesno je koliko će trajati proces izbora novih diplomatskih predstavnika o čemu treba da postignu dogovor predsednik države, Vlada i Skupština Crne Gore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić