HERCEGNOVSKA ELENA GRUPA KUPILA AKCIJE VEKTRA BOKE: Hoće li to pomoći da se izbegne stečaj?

V.V.

11. 04. 2024. u 09:14

Nakon što je na berzi kupilo 33,3 odsto akcijskog kapitala Vektra Boke hercegnovsko privredno društvo Elena grupa,uputilo je zahtev Privrednom sudu za hitan saziv Skupštine akcionara na kojoj bi trebalo razmotriti obaveze društva, okolnosti sudskog postupka i imenovanje novog odbora direktora.

ХЕРЦЕГНОВСКА ЕЛЕНА ГРУПА КУПИЛА АКЦИЈЕ ВЕКТРА БОКЕ: Хоће ли то помоћи да се избегне стечај?

FOTO: RT HN

Privredno društvo Elena grupa u vlasništvu Danila Matijaševića kupilo je 33,3 odsto akcijskog kapitala Vektra Boke za nešto više od 350 hiljada evra. Akcije su stavljene na licitaciju zbog neizmirenih obaveza kompanije Vektra investments, jedne od ćerki firmi kompanije Vektra. Zbog  bitne promene strukture Elena grupa je stečajnom sudiji u Privrednom sudu Draganu Vučeviću i stečajnom upravniku Radojici Grbi uputila zahtev za hitno sazivanje vanredne skupštine akcionara Vektra Boke kako bi bila izabrana nova upravljačka struktura, što je kako su istakli propisano Zakonom o privrednim društvima. Matijašević je za dnevni red predložio razmatranje finansijskih obaveza društva i okolnosti u postupku u Privrednom sudu, odnosno predlogu za uvođenje stečaja koji je inicirala Poreska uprava. Predloženo je i razrešenje aktuelnog i imenovanje novog saziva Odbora direktora. Matijašević naglašava i hitnost postupka jer je ročište za otvaranje stečaja zakazano za 29. april. Iniciran je i sastanak sa premijerom, ministrom finansija, direktorom Poreske uprave. Podršku je, kaže Danilo Matijašević ponudila i lokalna samouprava, a od sastanka u Vladi zavise dalji koraci i na koji način izbeći stečaj u preduzeću.

Radnici koji se godinama bore da ostvare svoja prava kažu da bi i njima odgovaralo da ne dođe do stečaja.

FOTO: RT HN

 

To prema njihovoj oceni znači da bi moglo doći do prodaje imovine, odnosno hotela Igalo i oni bi naplatili svoja potraživanja koja iznose preko dva miliona evra za doprinose i oko 1, 5 miliona za zaostale zarade i obaveze po pravosnažnim presudama.

Podržavamo inicijativu Matijaševića, kaže jedan od bivših radnika Vektra Boke, Vojin Miljanić

–  Za 29. april zakazano je ročište da li da se uvede stečaj ili ne. Do tog roka treba da se uplati milion i sto hiljada evra Poreskoj upravi, kako ne bi došlo do uvođenja stečaja. Smatramo da je napravljen prvi korak, podržavamo taj korak i meni je lično drago što je neko iz grada pokrenuo tu akciju. Nadam se da će doći do izmirenja svih obaveza prema radnicima i to je jednino što mi želimo, kazao je Miljanić.

Prema rečima Matijaševića osim 33,3 odsto akcijskog kapitala Elena grupe ostatak predstavlja stečajnu masu kompanije Vektra Montenegro u stečaju i njom raspolaže stečajni upravnik Radojica Grba.

Podsetićemo, ročište za uvođenje stečaja u Vektra Boku koje je bilo zakazano za mart ove godine u  Privrednom sudu u Podgorici odgođeno je za 29. april na zahtev Vektra Boke kako bi dobili priliku da u celosti izmire obaveze prema Upravi prihoda koja je pre skoro tri godine i pokrenula postupak za uvođenje stečaja.

Prema ranijoj informaciji advokata Vukašina Šimraka zastupnik Vektra Boke je uz zahtev za odgađanje ročišta dostavio i ugovor o zajmu novca sa trećim licem kako bi do 29. aprila uplatio iznos koji je pokrenuo predlog za stečaj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)