"EVROPA SAD 2" ILI MILIONI IZ UNIJE: Grantovi predviđeni planom rasta za Zapadni Balkan samo uz odgovorne finansije

I. D. S.

13. 04. 2024. u 13:02

EVROPSKE institucije kreirale su Plan rasta za Zapadni Balkan kroz koji bi Crna Gora i zemlje regiona mogle dobiti četiri milijarde evra povoljnih kredita i dve milijarde grantova. Od tog iznosa, Crna Gora bi mogla očekivati oko 400 miliona u naredne četiri godine. Ipak, Brisel ima uslove koje svaka država mora ispuniti da bi joj bila odobrena sredstva i očekuju brojne reforme, odgovorno upravljanje finansijama.

ЕВРОПА САД 2 ИЛИ МИЛИОНИ ИЗ УНИЈЕ: Грантови предвиђени планом раста за Западни Балкан само уз одговорне финансије

Foto Shutterstock

Premijer Milojko Spajić poručio je da će Crnoj Gori biti uskoro dostupno skoro pola milijarde evra, ali i da će zahtevane reforme učiniti da Crna Gora bude članica jedinsvenog tržišta Evropske unije. Ipak, o više detalja o uslovima koji se moraju ostvariti za sada iz Vlade nema ni slova.

U Ministarstvu finansija nisu hteli da nam odgovore da li bi pristup obećanim milionima značio i mogućnost da se predizborno obećanje o povećanju plata kroz program "Evropa sad 2", ne ispuni. Nisu odgovorili ni kada javnost može očekivati detalje u vezi sa programom, s obzirom na to da bi on trebalo, prema obećanju Vlade, da se realizuje već u oktobru.

Bez povišice?

SVAKI korisnik (država) će Komisiji dostaviti Reformski program za vreme trajanja Programa, nadovezujući se na strukturne reforme koje su deo najnovijeg Programa ekonomskih reformi i povezanih Zajedničkih smernica koje su dogovorene na Ekonomsko-finansijskom dijalogu u maju 2023. godine. A kako time nije predviđena obimna reforma penzionog sistema, to znači da se obećanje o povišicama neće realizovati, tvrde ekonomisti iz konsultantskih firmi.

Da od toga nema ništa, postoji bojazan i zbog toga što evropske institucije imaju ne baš tako jednostavne kriterijume za zemlje Zapadnog Balkana, koje moraju ispuniti kako bi imale pristup milijardama koje perdviđa Plan rasta. Posebno zanimljivo u odnosu na realizaciju programa "Evropa sad 2" je to što se u regulativi u vezi sa Planom rasta navodi "makrofinansijska stabilnost, odgovorno upravljanje javnim finansijama, transparentnost i nadzor budžeta, kao opšti uslovi za isplate koje moraju da se ispune za oslobađanje sredstava."

Za ekonomiste, dileme nema - od programa "Evropa sad 2" nema ništa. Kako navode, da bi Crna Gora uopšte koristila evropske milijarde, mora se održati makroekonomska stabilnost.

- Nema mesta kumulativnom ispunjavanju finansijskih egzibicija poput linearnog povećanja svih plata za 25 odsto, prosečne penzije na 600 evra i pune zaposlenosti do kraja oktobra ove godine, kako je to obećano kroz program "Evropa sad 2" - objašnjavaju ekonomski konsultanti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave