BELA KUGA I DALJE HARA U CRNOJ GORI: Prirodni priraštaj nakon tri godine pozitivan, ipak samo u devet opština

I. D. S.

18. 04. 2024. u 10:52

PRVI put nakon tri godine u Crnoj Gori je zabeležen pozitivan prirodni priraštaj. Ipak, pojedinačne brojke pokazuju da je više rođenih nego umrlih u svega devet opština, dok u ostalih 16 vlada bela kuga. A kao jedna od mera koje bi na demografske prilike trebalo da imaju pozitivan uticaj, predložena je pre par dana, te bi ukoliko se ona usvoji u Skupštini, naknade za novorođenčad bile veće i uvećavane za svako sledeće dete.

БЕЛА КУГА И ДАЉЕ ХАРА У ЦРНОЈ ГОРИ: Природни прираштај након три године позитиван, ипак само у девет општина

Foto Shutterstock

Prirodni priraštaj u Crnoj Gori je, nakon tri godine negativnog trenda, prošle godine bio pozitivan i iznosio je 681, pokazuju podaci Uprave za statistiku Monstat. Kako su naveli iz Monstata, prošle godine je rođeno 7.008 dece, od čega 3.553 dečaka, a 3.455 devojčica. U istom periodu umrlo je 6.327 osoba.

Trend negativnog prirodnog priraštaja podstakao je Vladu da razmatra novu demokrafsku politiku, te je kao podsticaj rađanju uveden dečji dodatak i uvećane naknade za novorođenčad. Ipak, već sada se predlažu dodatne mere. Naime, Demokrate su pre par dana predložile izmene Zakona o socijalnoj i dečjoj zaštiti, kojima se povećavaju naknade za novorođenu decu. Umesto 900, naknada bi iznosila 1.000 evra.

Pljevlja vape za bebama

VEĆI broj rođenih nego umrlih zabeležen je u Podgorici, Budvi, Rožajama, Tuzima, Zeti, Tivtu, Baru, Kotoru i Ulcinju. Najgora situacija je u Pljevljima gde je umrlih za 259 više od broja rođenih.

- Najviše dece rođeno je u Podgorici - 2.458, što čini više od trećine živorođenih u Crnoj Gori, dok je najmanje dece rođeno u Šavniku, njih deset - navode iz Uprave za statistiku.

- Smatramo da je ovo snažan korak ka pružanju adekvatne podrške novim roditeljima i osiguranju boljih početnih uslova za novorođenu decu - kazao je poslanik Momčilo Leković, ispred predlagača izmena zakona. - Predložene izmene Zakona sadrže progresivni model pomoći porodicama sa više dece, te će se visina naknade povećavati sa brojem dece. Za drugorođeno dete naknada bi iznosila 1.500 evra, za treće 2.000, dok za četvrto i svako sledeće naknada bi iznosila 2.500 evra. Naravno, za primaoce materijalnog obezbeđenja naknada će se uvećati za 100 evra - kazao je Leković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)