NA STAROJ MASLINI MLADI IZDANCI: Dvomilenijumsko sveto drvo iz Mirovice kod Bara daje znake oporavka

B. DABIĆ

26. 04. 2024. u 06:45

IMA nade za jednu od najstarijih maslina na svetu, koja duže od 2.240 godina svedoči o životu u Baru, u mestu Mirovica, ispod planine Rumije.

НА СТАРОЈ МАСЛИНИ МЛАДИ ИЗДАНЦИ: Двомиленијумско свето дрво из Мировице код Бара даје знаке опоравка

Foto: B. Dabić

Nakon zabrinjavajućih informacija o stanju spomenika prirode Stara maslina, čiji deo grana je počeo da se suši, mladi izdanci dvomilenijumskog svetog drveta daju nadu da će se spomenik prirode na Mirovici oporaviti. Stručni tim koji je angažovala Opština Bar sprovodi agrotehničke mere u kontinuitetu, nakon drenaže početkom godine.

- Uočljivo je da kondiciono stanje Stare masline napreduje. Želja svih je da je ta dinamika još intenzivnija. Ipak, spavajućim pupoljcima na najstarijem delu debla treba dati još vremena, dok se na mlađem delu uočava novi vegetativni prirast, koji ćemo u potpunosti sačuvati. Nastavljamo dalje i u svakodnevnoj smo komunikaciji sa domaćim stručnjacima i međunarodnim ekspertima, objasnili su iz tima stručnjaka u razgovoru za "Novosti".

Tim poslednjih meseci se intenzivno bavi revitalizacijom Stare masline, simbolom Bara i Crne Gore.

Podsetimo, promene na Staroj maslini su konstatovane prošle godine. Primećeno je sušenje, krtost dela grana, promena boje listova, zatim gotovo potpuno odsustvo cvetanja u delu krošnje gde je vidljivo sušenje grana i listova.

Mere i radovi na sanaciji

OPŠTINA Bar je formirala Komisiju za analizu stanja i predlog mera za zaštitu i očuvanje Stare masline. Preduzete su sve propisane mere i procena radova na sanaciji. U januaru je dobijeno odobrenje od Agencije za zaštitu životne sredine o izvođenju radova u zaštićenom području. Krajem februara predsednik Opštine Bar Dušan Raičević utvrdio je Nacrt plana upravljanja spomenikom prirode "Stablo Stare masline na Mirovici" od 2024. do 2028.

Početkom 2024. sprovedena je drenaža da bi se uklonio višak podzemnih voda koje, po mišljenju struke, smetaju korenju Stare masline u Baru. Radovi su izvršeni pod nadzorom profesora Građevinskog i Biotehničkog fakulteta. To je deo mera za očuvanje Stare masline koja svedoči o životu na Mirovici duže od 2240 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori