INJEKCIJA ZA TURIZAM 68 MILIONA

I. D. STOJADINOVIĆ

23. 07. 2020. u 10:20 >> 00:32

U OKVIRU trećeg paketa mera podrške privredi i građanima za ublažavanje posledica pandemije virusa korona, Vlada će izdvojiti kratkoročno 67,85 miliona evra do 2022. godine za pomoć turističkoj privredi i te mere će uključiti subvencije kamatnih stopa, subvencije za privatni smeštaj, obrtna sredstva za likvidnost i niži PDV, kazao je juče premijer Duško Marković u parlamentu u okviru premijerskog sata.

ИНЈЕКЦИЈА ЗА ТУРИЗАМ 68 МИЛИОНА

Foto Vlada CG

Prema njegovim rečima, Vlada je uložila napore da očuva ekonomsku supstancu u sektoru turizma, te je u okviru drugog paketa mera uplaćeno 12,14 miliona evra za 40.422 zarade za više od 2.100 preduzeća, a Investiciono-razvojni fond je plasirao kredite vredne 81 milion evra.

RAZMATRAJU ZAKON O PDV

POSLANIKA SDP Raška Konjevića zanimalo je zašto je vladajuća većina odbila zakonske predloge koji se odnose na smanjenje stope PDV za turističku i ugostiteljsku delatnost, zbog čega su, kako tvrdi, već četiri godine prisutni hotelijeri koji imaju povlašćeni poreski status. Marković je u odgovoru kazao da Vlada neće dozvoliti da im sadašnja kriza nametne dodatni teret na ionako skromne budžete.

- Kao jedna od mera razmatra se izmena Zakona o PDV u smislu smanjenja poreskih stopa za turističku i ugostiteljsku delatnost u periodu krize i to pitanje se veoma detaljno analizira - kazao je Marković.

- Treći set mera će biti sutra na sednici Vlade. On uključuje subvencionisanje kamatne stope za reprogram kredita kod IRF-a i banaka, vredne 12 miliona, primenu niže stope PDV-a od sedam odsto na period od godinu dana ukupno vredne 16 miliona evra, kreditnu liniju kod IRF-a za likvidnost i obrtna sredstva sa subvencionisanom kamatnom stopom, subvencije za izdavaoce privatnog smeštaja od tri miliona evra, kao i subvencije za turoperatere i sredstva za promociju - kazao je Marković.

Premijer je objasnio i da treći paket pomoći građanima i pivredi predviđa dugoročni set mera u turizmu koji će se primenjivati do 2024. godine, ukupno je vredan 131,7 miliona evra i bavi se investicijama za završetak postojećih objekata, rekonstrukciju i izgradnju novih, diverzifikaciju turističkog proizvoda i avio-dostupnošću.
Na dopunsko pitanje potpredsednika Skupštine Branimira Gvozdenovića, kako će država ojačati IT sektor i privredu, Marković je odgovorio da će u trećem paketu mera, Vlada dati podsticaje kroz dva predloga zakona koje će utvrditi na sednici planiranoj za danas.
- Želimo da od 1. septembra podsticajne mere stupe na snagu. Među njima su olakšice za početak poslovanja (startap) preduzeća koja će biti oslobođena poreza za pet godina, umanjenje za poreze i doprinose za zapošljavanje do 50 odsto - rekao je Marković. - Takođe, tu je i oslobađanje poreza i doprinosa za rad na inovativnim projektima, oslobađanje poreza na dobit u stoprocentnom iznosu za reinvestiranje u inovativne delatnosti, za ulaganje u startap i fondove za finansiranje inovativnih projekata, za donacije naučnoistraživačkim institucijama, umanjenje poreza na nepokretnost, za izgradnju infrastrukture, za inovacionu delatnost i uspostavljanje fonda za inovacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima