ZBOG UPRAVLJANJA VOZILOM POD DEJSTVOM ALKOHOLA: Kazna zatvora od 15 do 60 dana

B.Dabić

21. 08. 2020. u 13:02

POLICIJSKE kontrole vozača na crnogorskim drumovima pokazuju da vozilom upravljaju osobe pod dejstvom alkohola što je zabranjeno Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima.

ЗБОГ УПРАВЉАЊА ВОЗИЛОМ ПОД ДЕЈСТВОМ АЛКОХОЛА: Казна затвора од 15 до 60 дана

Foto: Depozitfotos

Zbog upravljanja motornim vozilom pod dejstvom alkohola i opojnih droga gde se konstatuje prisustvo  u organizmu u koncentraciji od 2 g/kg i preko, Zakonom su predviđene isključivo kazne zatvora.

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima,  vozačima koji upravljaju vozilom  pod dejstvom opojnih droga, drugih psihoaktivnih supstanci ili su pod dejstvom alkohola u koncentraciji od 2 g/kg i preko izriče se kazna zatvora od 15 do 60 dana. Uz kaznu zatvora slede i zaštitne mere - zabrana upravljanja motornim vozilom od četri do šest meseci, te tri kaznena boda.

Tokom alkotestiranja ukoliko se utvrdi  prisustvo alkohola u organizmu u koncentraciji od 1 do 2  g/kg, prema saznanjima "Novosti" u Sudu za prekršaje, vozaču može biti izrečena novčana kazna od 300-1.000 evra, ili kazna zatvora. Takođe, izriče se zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom do 3 meseca, i upisuju tri kaznena boda.

Ukoliko se utvrdi prisustvo alkohola u organizmu u koncentraciji ispod 1 g/kg uglavnom se izriče novčana kazna od 150 -400 evra, zabrana upravljanja motornim vozilom do 3 meseca, i upisuju dva kaznena boda.

U Sudu za prekršaje "Novostima" je rečeno da ukoliko je reč o višestrukom povratniku, takvi se kažnjavaju kaznom zatvora. Prema saopštenjima uprave policije, može se zaključiti da godine životne dobi ne ukazuju na odgovoran odnos učesnika u saobraćaju.

Pod dejstvom alkohola voze i mladi, i stariji

Policija je u Baru kontrolisala vozača A.A. (24) koji je upravljao putničkim motornim vozilom pod dejstvom alkohola. Utvrđeno je prisustvo alkohola u organizmu u koncentraciji od 1,32 g/kg zbog čega je A.A. lišen slobode i priveden nadležnom sudiji.

Takođe, u ovom gradu je lišen slobode i P.V. (63) kod koga je konstatovano prisustvo alkohola u organizmu u koncentraciji od 2,24 g/kg. On je lišen slobode i uz prekršajnu prijavu priveden nadležnom sudiji za prekršaje.

ZA 20 DANA ULCINjSKA POLICIJA UHAPSILA 11 VOZAČA

Zbog vožnje u alkoholisanom stanju ulcinjska policija za 20 dana uhapsila 11 vozača.

Službenici Odeljenja bezbednosti Ulcinj tokom avgusta sprovode pojačane aktivnosti u cilju sprečavanja ulične prodaje opojne droge, upravljanja vozilom u alkoholisanom stanju kao i pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

- Sankcionisano je 48 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom alkohola, od kojih je 11 lišeno slobode zbog prisustva alkohola u organizmu u koncentraciji većoj od 1 g/kg. Ovom prilikom sancionisano je osam vozača koji pripadaju kategoriji mladih vozača i vozača početnika zbog ovog prekršaja. Kod jednog od vozača utvrđeno je prisustvo alkohola u organizmu u koncentraciji od 3,09 g/kg, saopštili su iz Uprave policije .

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima