SMENIMO VLAST KOJA ČINI BEZAKONJE: Episkop Joanikije pred manastirom Đurđevi stupovi - narod odgovara "Vladiko, sokole, branićemo svetinje!"

M. SEKULOVIĆ

26. 08. 2020. u 22:12

- ZNAMO šta vas brine. Najviše vas brine i to je opravdano, što su oni koji su činili ovo bezakonje zvano Zakon o slobodi veroispovesti, spremni na svako drugo bezakonje i ovih dana to već najavljuju, ali, vaša odlučnost i spremnost da se borite noseći svoj krst i ljubeći svoju braću i one koji drugačije misle-to je nepobedivo!

СМЕНИМО ВЛАСТ КОЈА ЧИНИ БЕЗАКОЊЕ: Епископ Јоаникије пред манастиром Ђурђеви ступови - народ одговара Владико, соколе, бранићемо светиње!

Foto: M. S.

- Uvek je bilo časno i nema ništa časnije nego se boriti za slobodu, posebno za slobodu vere! A kada treba da se borimo za slobodu na takav način da smenimo vlast, koja čini bezakonje! Onu vlast koja je zaslužila da je njen narod smeni!

Ovo je pred katedralnim manastirom Eparhije budimljansko-nikšićke posle završetka litije koju su organizovali građani Berana, pred oko 10.000 sabranih kazao episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, pozvajući na mirnu i dostojanstvenu smenu vlasti na parlamentarnim izborima 30 avgusta.

- To je časna borba, mada nije laka nikada, ali, znamo da svaka vlast koja je gonila Crkvu i svaka država koja je gonila Crkvu, ona se raspala. To treba svi da znaju. Raspao se i moćni Svojetski savez koji je sedamdeset i nešto godina gonio crkvu i Crna Gora ako misli da opstane, treba da svima omogući jednaka prava i slobode, a mi ne tražimo ništa više nego da budemo ravnopravni u svojoj državi sa ostalim verama! Ne možemo dozvoliti da naša vera bude diskriminiana i manjih prava nego druge vere u Crnoj Gori!

- Ne možemo dozvoliti diskriminaciju i ponoženje! Mi se moramo izboriti da budemo narod slobodan i slobodna vera u slobodnoj državi, kazao je episkop Joanikije pozdravljan burnim aplauzima i skandiranjem: Vladiko sokole, branićemo svetinje.

Foto: M. S.

- Pre nešto više od godinu dana vlasti Crne Gore su već bile rešile da nas zbrišu sa lica zemlje. Da nas nema! Hvala Bogu ima nas sve više. Predvideli su da nas gone, kao remetilački faktor koji ugrožava Crnu Goru, a vidimo da oni svojim radom i svojimpostupcima i zlim namerama ugrožavaju same temelje Crne Gore na kojima ja ona sazidana. Prikovali su nas na krst, ali taj krst je Hristov krst i Hristova golgota i taj krst je postao krst slave Božje i ponos i čast Crne Gore.

- Danas Crna Gora preko vaših lica sija celom pravoslavlju. Ceo svet se divi vašoj borbi za slobodu vere i odbrani svetinja. Evo već osam meseci od kada je naš narod, većinski narod pravoslavne vere, na ulici jer ga je vlast izopštila, ali, mnogi koji gledaju vas kako se savijate i činite ovaj veliki sveti sabor oko naših svetinja, svi koji vas vide želeli bi da budu sa vama i jesu sa vama. Ceo srpski narod gleda u vas, ali i drugi pravoslavniinrodi se vama dive i samo treba istrajati u ovoj borbi. Ova borba se vodi ne oružjem, ne dao Bog, nego se vodi istinoom i verompravdom, čistom savešću i slobodom. Ova borba će uroditi plodovima dobrote i ljubavi i slogom bratskom u Crnoj Gori - deo je besede episkopa Joanikija u beranama, sedištu drevne Eparhije budimljansko-nikšićke.

                   

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024