I ŽIVOTINJE ŽRTVE NEVREMENA? U Igalu nađen uginuli delfin, već stradale i kornjače

V. V.

28. 09. 2020. u 13:57

UGINULI delfin koga su meštani Igala pronašli jutros na plaži u ovom mestu sve je rastužio.

И ЖИВОТИЊЕ ЖРТВЕ НЕВРЕМЕНА? У Игалу нађен угинули делфин, већ страдале и корњаче

Foto: Privatna arhiva

Fotografije su odmah prosleđene naučnicima u Institutu za biologiju mora u Kotoru, a oni su saopštili da je reč o mlađoj jedinki takozvanog dobrog delfina (Tursiops Truncatus ) dužine 1, 20 metara. To je kljunasti delfin, najpoznatiji i najčešće prisutan u Boki.

O uzrocima uginuća teško je govoriti saopštila je naučni saradnik Instituta za biologiju mora Branka Pestorić.

-Uzrok može biti povezan sa nevremenom koje se desilo poslednjih dana na primorju, a nije isključeno da je ta jedinka negde ranije uginula na otvorenom, a more je izbacilo na obalu. Možda je reč i o oboljenju delfina koje se desilo pre nevremena. S obzirom na to da je reč o mladunčetu moguće je i da se nije snašlo u nevremenu koje je zadesilo Herceg Novi i region- objasnila je dr Pestorić.

Foto: Privatna arhiva

Uginule životinje su u nadležnosti komunalne službe koje su obaveštene i trebalo bi da organizuju dalju proceduru koja je predviđena za ovakve slučajeve.

Na žalost, dr Pestorić ističe da se dok traje jako nevreme može očekivati još uginuća životinja u moru.

BILO 84 DELFINA

Na primorju Crne Gore obavljen je 2010. i 2013. godine monitoring i na osnovu analiza fotografija postojale su oko 84 jedinke delfina. Sada je to istraživanje ponovljeno a analiza je u toku. More nema granica, kao što mi volimo reći, tako da se broj jedinki menja, zaključila je dr Pestorić.

-U prethodnom periodu bilo je uginulih kornjača, često na južnom delu obale, na Velikoj plaži u Ulcinju. Veliko nevreme izbaci te morske vrste na obalu gde one uginu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove