I ALBANCI BI SADA U VLADU: Sve više signala da bi i manjinske stranke mogle da postanu deo nove izvršne vlasti u Crnoj Gori

V. KADIĆ

03. 10. 2020. u 08:13

ALBANSKA lista "Genci Nimanbegu-Nik Đeljošaj" spremna je za početak pregovora o učešću u novoj Vladi Crne Gore - saopšteno je iz ove koalicije.

И АЛБАНЦИ БИ САДА У ВЛАДУ: Све више сигнала да би и мањинске странке могле да постану део нове извршне власти у Црној Гори

Foto Vlada CG

Vest da bi i Albanci mogli da se nađu na pobedničkoj strani, uz koalicije koje čine aktuelnu parlamentarnu većinu, stigla je sa sastanka ove koalicije na kojem je razmatrana trenutna situacija i novi izazovi albanskog naroda u Crnoj Gori. Da je albanska manjina, iako njene stranke važe za tradicionalnog saveznika DPS i Mila Đukanovića, načelno voljna da se uključi u razgovore o učešću u izvršnoj vlasti, spekuliše se još od izbora, ali ovo je najsigurniji pokazatelj da bi nova Vlada mogla da uključi i Albance.

U Crnoj Gori se već danima mogu čuti priče o lobiranju stranih ambasada za formiranje nove manjinske vlade, koju bi podržavao Demokratski front, bez direktnog učešća u vlasti. Jedan od lidera ovog saveza Andrija Mandić poručuje da to za Crnu Goru ne bi bilo dobro.

- Snažno se zalažemo da buduću vladu ne sastavljaju strane ambasade, jer je Crna Gora dovoljno zrela da uvaži većinsku volju svojih građana i da njihovi legitimni predstavnici postignu dogovor - rekao je Mandić, uz tvrdnju da manjinska vlada nije bila tema razgovora sa Krivokapićem.

Frontu je, kako kaže, važno da sa Krivokapićem raščiste da svi građani, koji su glasali za koalicije koje čine većinu, budu jednaki u pravima i ravnopravni u slobodama.

- Stoga, smatramo da je pošteno da svakome od predstavnika građana, koji su ravnopravni, bude dostupno svako mesto u vladi i da nema privilegovanih - rekao je Mandić.

Istovremeno sa postizbornim spekulacijama traje i polemika o najboljem načinu za otklanjanje štete koju je Crnoj Gori naneo sporni Zakon o slobodi veroispovesti. Građanski pokret URA Dritana Abazovića, kako je saopšteno, podržaće izmene spornih članova Zakona o slobodi veroispovesti, ali neće glasati za njegovo povlačenje. Ovaj stav preneo je Filip Adžić, potpredsednik ove stranke, podsetivši na stav da je Crnoj Gori potreban Zakon o slobodi veroispovesti, ali samo kao moderan i nediskriminatorski.

U Novoj srpskoj demokratiji smatraju da položaj SPC treba urediti tako da nikada više ne zavisi ni od jedne buduće vlasti. Zastupnik Mitropolije Dalibor Kavarić kaže, za "Novosti", da je izvesno da će Zakon o slobodi veroispovesti biti izmenjen i stavljen van snage, a da je pitanje nižeg reda ko će u ime SPC pregovarati o budućem temeljnom ugovoru.

- Opredeliće to sama Crkva, a ne političari. Ugovor potpisuju episkopi na osnovu odluke i specijalnog ovlašćenja Sinoda SPC - kazao je Kavarić, sugerišući da temeljni Ugovor sa SPC treba da bude potpisan što pre, nevezano za povlačenje ili izmene Zakona o slobodi veroispovesti.

AMFILOHIJA NAZVAO JARCEM

GOST Javnog servisa RTCG arhitekta Miodrag Bajković, izneo je niz uvreda na račun mitropolita Amfilohija nazivajući ga jarcem, antihristom i sotonom.

Ovo nije prvi ispad Javnog servisa koji neretko ugošćuje sagovornike koji šire reči mržnje i uvreda. Nakon promocije ustaštva i zabranjivanja dečjih emisija zbog pesama na ekavici, RTCG je još jednom prekršio etičke kodekse.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave