CELA PLATA UZ ŠTAMBILJ: Veliki broj radnika inficiran virusom korona u nedoumici oko isplate zarade, moraju dostaviti rešenje

Z. Z.

15. 10. 2020. u 07:35

U CRNOJ Gori ovih dana prema podacima Instituta za javno zdravlje oko 4.000 ljudi inficirano je virusom korona.

ЦЕЛА ПЛАТА УЗ ШТАМБИЉ: Велики број радника инфициран вирусом корона у недоумици око исплате зараде, морају доставити решење

Zdravstveni fond Crne Gore

Mnogi su u radnom odnosu, pa i u nedomici kako će im i u kojem iznosu biti isplaćena zarada zbog sprečenosti da budu na poslu. I to smo proverili u Fondu zdravstva. Kažu da je u minulom periodu bilo mnogo nejasnoća pa su upite dobijali kako od zaposlenih tako i od poslodavaca. Konkretno, kako se obračunava zarada onom ko je zaražen, odnosno osobama koje su u karantinu ili samoizolaciji.

- Zakon o zdravstvenom osiguranju predviđa pravo na naknadu prilikom privremene sprečenosti za rad. Između ostalog i za karantinske bolesti, odnosno ljude koji su kliconoše, ali i članove domaćinstva, te osobe koje su u izolaciji, a na osnovu rešenja zdravstveno-sanitarne inspekcije. U zakonu je precizirano da zaraženi kovidom 19 imaju pravo na punu zaradu, odnosno 100 odsto zarade. Za one koji su zbog kontakata u izolaciji naknada iznosi 70 odsto od osnovice za obračun - pojasnili su u Fondu.

Dodaju da je vrlo važno napraviti razliku između privremene sprečenosti za rad i neplaćenog odsustva koje definiše Zakon o radu.

- Ministarstvo rada i socijalnog staranja dalo je jasne smernice prema kojima i zaraženi virusom korona, ali i oni koji su u samoizolaciji se ne tretiraju kao zaposleni na bolovanju, već su na plaćenom odsustvu i njima pripada zarada u punom iznosu. Ovde je važno istaći da oni koji su u samoizolaciji moraju dostaviti rešenje zdravstveno-sanitarne inspekcije poslodavcu i time stiču pravo na naknadu u visini od 100 odsto zarade - pojasnili su u Fondu zdravstva.

PRITUŽBE

IMA poslodavaca koji su u prethodnom periodu radniku, koji je zbog infekcije ili izolacije odsustvovao sa posla, te dane odbijali od godišnjeg odmora.

- Svi zaposleni koji se nađu u takvoj situaciji treba da se obrate nadležnoj Inspekciji rada - poručili su iz Fonda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!