SPORNI ABAZOVIĆ I MILOVI KADROVI Medojević: Više ministara iz redova DPS nego iz Demokratskog fronta

V. KADIĆ

07. 11. 2020. u 08:30

MOGUĆE imenovanje lidera URA Dritana Abazovića za ministra odbrane i kadrovi bliski režimu Mila Đukanovića, najspornije su tačke na spisku budućih ministara mandatara za sastav crnogorske vlade Zdravka Krivokapića.

СПОРНИ АБАЗОВИЋ  И МИЛОВИ КАДРОВИ Медојевић: Више министара из редова ДПС него из Демократског фронта

Foto Tanjug

Krivokapić je saopštio da je novu vladu Crne Gore pripremio po uzoru na Holandiju i Finsku i najavio je borbu protiv kriminala i korupcije, rešavanje problema u zdravstvu, obrazovanju i finansijskom sektoru kao prioritet. Njegov kabinet brojaće 12 ministarstava, a ostala je nedoumica ko će dobiti mesto ministra odbrane - da li Abazović ili Krsto Perović, bivši savetnik za odbranu u misiji Crne Gore pri NATO u Briselu, a sada službenik Ministarstva odbrane. Perović ne bi bio jedini kadar odlazećeg režima - tu je i Đorđe Radulović iz ministarstva diplomatije Srđana Darmanovića.

Dritan Abazović, Foto arhiva

To su mu zamerili, ne samo analitičari, već i koalicioni partneri:

- Krivokapić je pokazao da nije reformista, da ne veruje u demokratiju i izbornu volju građana. To pokazuje i njegov odnos prema DPS iz čijih redova ima više ministara nego iz DF! Za ovu vladu možda glasa i DPS. Nema reformi, nema lustracije, nema otvaranja dosijea Udbe - kazao je Nebojša Medojević, jedan od lidera Demokratskog fronta.

Politički analitičar Igor Damjanović smatra da predlog mandatara Zdravka Krivokapića sadrži zanimljiva kadrovska rešenja i ljude sa ozbiljnim akademskim referencama:

- U predlogu nažalost imamo i nekoliko prilično spornih momenata. Najsporniji je predlog da potpredsednik vlade i ministar odbrane bude Abazović. Time je mandatar Krivokapić devalvirao svoj kredibilitet pošto je samo nekoliko sati ranije izjavio da među kandidatima za buduće ministre neće biti "nikoga sa poslaničkih mesta". Ovaj predlog je suprotan i subotnjem dogovoru da se vlada formira bez političara. Ukoliko se na njemu bude istrajalo može se ugroziti čak i izbor same vlade, jer ostali akteri subotnjeg dogovora sada imaju legitimno pravo da u parlamentu glasaju protiv - ocenjuje, za "Novosti", Damjanović.

PEROVIĆ: VUČIĆ NIJE LOBIRAO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je došao dobronamerno da izrazi saučešće i tako sam doživeo njegov dolazak. Hvala mu na tome, kako kažu u Crnoj Gori, na dobro mu se vraćalo.

Nije tačno da je neko lobirao da Vučić govori na sahrani mitropolita. Verujem Vučiću kad je rekao da nije imao nameru da govori na sahrani mitropolita Amfilohija - kazao je rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović, gostujući u emisiji TV Vijesti "Načisto".

Damjanović kaže da je Crnoj Gori "više od dve decenije zarobljenoj od strane mafijaškog režima Mila Đukanovića", u momentu najveće globalne krize od Drugog svetskog rata, neophodna vlada punog legitimiteta sa mandatom od najmanje dve godine, umesto predložene ekspertske oročene na dvesta dana. Među mogućim problemima je i to što bi taj rok mogao da bude prekratak za jedan od glavnih zadataka koji je kandidovao mandatar Krivokapić - uvođenje reda u biračke spiskove i brisanje više desetina hiljada fantomskih i protivzakonito upisanih birača, koji su predstavljali najvažniji resurs na kome je počivala vlast poraženog Đukanovićevog režima.

Nebojša Medojević, Foto DF

Kada je reč o Raduloviću, kandidatu za šefa diplomatije, plus u njegovoj biografiji nikako ne može biti visoka pozicija u kabinetu odlazećeg ministra Darmanovića.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024