BORIO SE PROTIV DUHA BEZBOŽNIŠTVA: U Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici služena zaupokojna liturgija počivšem mitropolitu

V. KADIĆ

08. 11. 2020. u 18:13

SEDAM je dana od kada se mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije preselio u carstvo nebesko. Na praznik Svetog Dimitrija Solunskog - Mitrovdan, u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja, njegovom večnom konačištu, služena je zaupokojna arhijerejska liturgija koju je služio episkop buenosajerski i južno-centralnoamerički Kirilo sa sveštenstvom uz molitveno učešće vernog naroda.

БОРИО СЕ ПРОТИВ ДУХА БЕЗБОЖНИШТВА: У Храму Христовог Васкрсења у Подгорици служена заупокојна литургија почившем митрополиту

Foto Mitropolija crnogorsko-primorska

U nedelju su se striktno primenjivale pooštrene mere Nacionalnog koordinacionog tela za borbu protiv korone, ali i u takvim uslovima verni narod prisustvovao je svetoj službi. Među njima i proslavljeni košarkaški as Vlade Divac, koji se u kripti ovog velelepnog zdanja poklonio i prekrstio nad humkom blaženopočivšeg vladike. Dugo je bio nem nad grobom naslednika trona Svetog Petra Cetinjskog, da bi na kraju progovorio:

- Ostavio nam je sve. Pamtiću ga kao velikog duhovnika i izuzetnu ličnost.

Snežana i Vlade Divac na liturgiji / Foto Mitropolija crnogorsko-primorska

Među vernim narodom zatekli smo i Podgoričanina Miletu Pavićevića iz Kuča.

- Vrata moje kuće uvek su mu bila širom otvorena. Od njega se mnogo toga moglo čuti i naučiti. Ostavio nam je ogromno nasleđe i zavete da ispunimo poslednju Njegoševu želju i vratimo kapelu na Lovćen - kaže Pavićević. - Obradovao me dolazak ranije Bodiroge, a danas Divca. Naš vladika bio je svestran čovek. Svuda je stizao i gde god da bi došao delio je lekovite savete.

Posebno je ožalošćen jedan od njegovih vrlih prijatelja, istaknuti vajar Ratko Vulanović.

- Ostao sam bez velikog duhovnika, brata u Hristu. Tužna vest o odlasku našeg vladike zatekla me je u Nikšiću, u mom ateljeu. Bili smo izuzetni prijatelji. Nisam mogao da verujem da je on smrtan - kaže Vulanović, jedan od graditelja velelepnog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

U liturgijskoj besedi vladika Kirilo je kazao da se mitropolit Amfilohije u toku svog života borio protiv opakog duha bezbožništva. On je podsetio na njegov tridesetogodišnji rad na duhovnoj obnovi Crne Gore.

- I posle tri decenije neumornog rada, evo, vidimo njegove rezultate. I svaki nepristrasni posmatrač može da vidi sedam stotina hramova, manastira, crkvenih domova izgrađenih u tom periodu, nekoliko stotina sveštenika, sveštenomonaha, monahinja, monaha. A o narodu ni broja se ne zna, što su najočiglednije i najlepše pokazale te divne svete litije - kazao je vladika Kirilo.

Foto Mitropolija crnogorsko-primorska

Kroz kriptu hrama u Podgorici svakodnevno prolaze znani i neznani, staro i mlado, da se pomole i "porazgovaraju" sa voljenim vladikom.

SVETIM LjUDIMA VASELjENA TESNA

- RAZGOVARAO sam sa mnogim ljudima u Južnoj Americi koji su mitropolita Amfilohija videli jednom ili su ga bolje poznavali. I svako od njih je o njemu govorio sa suzama - kazao je episkop Kirilo. - Svetim Božjim ljudima i vaseljena je tesna. To je govorio sam mitropolit onima koji su mu predlagali da se učlani u vladajuću partiju.

Vladika Kirilo podsetio je na reči košarkaškog asa Nikole Mirotića koji je rekao povodom mitropolitovog upokojenja: "Do juče si bio smrtan, a sada više nisi."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)