AMNESTIJOM NA PRESUDU: Šta čeka Mandića i Kneževića ako im bude potvrđena kazna

V. KADIĆ

17. 12. 2020. u 07:38

MINISTAR pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić, najavio je mogućnost donošenja Zakona o amnestiji, ukoliko se desi da Apelacioni sud potvrdi prvostepene presude za pokušaj terorizma liderima Demokratskog fronta Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću. Oni su, kao što je poznato, prvostepenom presudom osuđeni na po pet godina zatvora.

АМНЕСТИЈОМ НА ПРЕСУДУ: Шта чека Мандића и Кнежевића ако им буде потврђена казна

PROCES Milan Knežević i Andrija Mandić

- Od samog početka, barem u onom delu u kojem su optuženi politički lideri, taj postupak je pun stvari koje predstavljaju pravni skandal. Imamo situaciju da svedoci menjaju iskaze, pa se govori u jednom momentu i o tajnim dokazima. U slučaju presude postoji mogućnost institucionalnog odgovora - skupštinska većina može da razmišlja o usvajanju Zakona o amnestiji - izjavio je Leposavić.

Mandić i Knežević, s druge strane, očekuju oslobađajuću presudu.

- Sve osim toga, mi ćemo smatrati napadom na nas - kazao je Mandić.

Milan Knežević je na konferenciji za štampu predstavio dokument za koji tvrdi da je izjava Džozefa Asada, okrivljenog u procesu "državni udar", u kome govori da se nikada nije sreo sa članovima opozicije iz Crne Gore, da nije učestvovao u izbornoj kampanji, kao i da nije u Crnu Goru unosio opremu za bezbednost i praćenje.

Asad je kazao i da je Specijalni državni tužilac njegovom advokatu dao prethodno pripremljenu izjavu i fotografije tih lica kako bi ih lažno optužio.

- Ja ni u kom stadijumu nisam dao takvu izjavu, niti bih dao bilo kakvu izjavu koja vodi ka lažnoj optužbi. Iz tog razloga me je SDT naknadno optužio i meni i članovima moje porodice pretio krivičnim gonjenjem - stoji u izjavi Džozefa Asada, prenosi Knežević, dodajući da kada je Asad odbio da svedoči u predmetu "državni udar" - postao je okrivljeni.

Knežević je optužio bivšeg šefa crnogorske diplomatije Srđana Darmanovića da je učestvovao "u kriminalnoj montaži ovog slučaja", jer je, kako navodi, u Njujorku obećao da će Asad biti samo svedok, da bi nakon toga bio uhapšen u Abu Dabiju.

- U ovom slučaju učestvovao je i bivši ministar pravde Zoran Pažin i SDT Milivoje Katnić kao egzekutor - saopštio je Knežević, upućujući poziv predsednici Udruženja sudija Hasniji Simonović da reaguje na ove optužbe. - Pitam se da li će ispitati Pažina i Darmanovića? Da li će reagovati na optužbe Mila Đukanovića da će biti presude protiv lidera DF-a?

PRORUSKE OPOZICIONE VOĐE

- OVA hapšenja i naknadne optužbe dovele su do bojkota skupštinskih zasedanja od strane opozicionih partija. U junu 2017. podignuta je optužnica protiv 14 lica, uključujući i dva ruska državljanina i dvojicu proruskih opozicionih vođa - navodi se u informaciji, uz konstataciju da je Viši sud u Podgorici izrekao presudu u maju 2019. godine u kojom je proglasio krivim 13 osoba za pokušaj državnog udara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!