DF INICIRAO REZOLUCIJU O GENOCIDU U VELICI: Pravda za žrtve posle više od 75 godina?

Tanjug

28. 12. 2020. u 17:24

POSLANICI Demokratskog fronta, koji je deo vladajuće koalicije, podneli su Skupštini predlog o usvajanju Rezolucije o genocidu u Velici.

ДФ ИНИЦИРАО РЕЗОЛУЦИЈУ О ГЕНОЦИДУ У ВЕЛИЦИ: Правда за жртве после више од 75 година?

Foto: Printscreen

Inicijativu je potpisalo 16 poslanika ovog političkog saveza, a u obrazloženju se navodi da se donošenje rezolucije traži da ne bi izbledela sećanja na sve nevino postradale i žrtve surovih oružanih sukoba, koji su se dogodili tokom i nakon Drugog svetskog rata na tlu Crne Gore u kojima su svi narodi podneli teška stradanja.

- Skupština Crne Gore ovom rezolicijom naglašava potrebu da se ispitaju svi ratni zločini, genocidi, etnička čišćenja tokom Drugog svetskog rata i obezbedi satisfakcija žrtvama i njihovim porodicama na svim sukobljenim stranama, kao i da se kreiraju uslovi za suštinsko građansko pomirenje i trajno prevazilašenje istorijskih podela - navodi se, između ostalog, u predlogu DF-a.

U selu Velika, 28. jula 1944. godine, dve SS divizije - "Princ Eugen" sastavljene uglavnom od folksdojčera i Albanaca, potpomognuti muslimanskim stanovništvom iz Plava, Gusinja i Bihora, izvršile su genocid nad meštanima u tom mestu na severu Crne Gore.

Na najsvirepiji mogući način ubijeno je više od 600 Veličana, većinom žena i dece.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!