RODITELJI U ZATVORU, DECA U DOMU: U Baru osuđeni supružnici, državljani Srbije

B. Dabić

04. 01. 2021. u 14:53

SUPRUŽNICIMA izrečena kazna zatvora i produžen pritvor, a čevoro deca u Domu bez roditeljskog staranja.

РОДИТЕЉИ У ЗАТВОРУ, ДЕЦА У ДОМУ: У Бару осуђени супружници, држављани Србије

Ilustracija policija Foto Depositphotos

Ovo je epilog nasilja u porodici koje se dogodilo u Baru početkom decembra prošle godine, kada su deca najstarije 15, a najmlađe tri godine nakon fizičkog sukoba roditelja smešteni  u prihvatilište Doma bez roditeljskog staranja u Bijeloj.


Osnovni sud u Baru doneo je prvostepenu presudu i bračnom paru Zoranu Đurđeviću i Danijeli Grujanović, koji su uhapšeni nakon nasilja u porodici, odredio kaznu zatvora. Đurđević i Grujanović su državljani Srbije sa boravkom u Baru.

Podsetimo, deca su smeštena u Dom nakon  što je suprug prijavio nasilje u porodici, a policija potom uhapsila oboje supružnika, kojima je tada  postupajući sudija za istragu odredio pritvor do 30 dana.

- Zbog krivičnog dela nasilje u porodici Zoran Đurđević je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od  sedam meseci. Danijela Grujanović je osuđena po osnovu dva krivična dela – nasilje u porodici i nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti osuđena je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od devet meseci. Oboma je pritbor produžen - kazala je PR Osnovnog suda u Baru sudija Tamara Spasojević.    
Deca duži period su živela  u disfuncionalnoj porodici. Nasilje u ovoj porodici nije se dogodilo prvi put.

Naizmenično su supružnici, bili u „ulozi“ nasilnika i žrtve, a deca svedoci nemilih scena brutalnosti.

U porodičnoj drami koja se dogodila u decembru žena je supgruga udarila letvom po glavi, a on nju prijavio policiji. Oboje su zbog nasilja u porodici poznati od ranije i policiji i nadležnim tužiocima i sudijama.

Za sve vreme njihovog zajedničkog života koji traje posljednjih četiri – pet godina, najstarije dete najčešće je brinulo o mlađoj braći i sestrama.

ZA DECU BI BILO NAJBOLjE REŠENjE HRANITELjSKA PORODICA


Nakon nasilja u  porodici, u  Centru za socijalni rad Bar su procenili da je za četvoro dece za sada  prihvatilište  „iznuđeno, ali najbolje rešenje“.

-Duže vremena deca su bila prepuštena sama sebi, zanemarivana od strane roditelja koji su  u konfliktnim odnosima. Iznuđeno je bilo da decu smestimo u prihvatilište u Bijeloj. U ovom trenutku to je najbolje rešenje. Dugoročno, smatramo da bi riješenje bilo djecu smjestiti u hraniteljsku porodicu, ali nije poželjno ni razdvajati ih - kazao je direktor Centra za socijalni rad Slobodan Đonović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona