REZULTATI KOJI OBEĆAVAJU: Organi će moći sami da se popravljaju?

V. N.

23. 10. 2022. u 17:23

NAUČNICI sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Severnoj Karolini napravili su značajan napredak u obećavajućoj oblasti ćelijskog reprogramiranja i regeneracije organa, a otkriće bi moglo da ima važnu ulogu u budućim lekovima za lečenje oštećenog srca.

РЕЗУЛТАТИ КОЈИ ОБЕЋАВАЈУ: Органи ће моћи сами да се поправљају?

Foto Shutterstock

U studiji objavljenoj u časopisu Cell Stem Cell, naučnici sa Univerziteta Severne Karoline u Čepel Hilu otkrili su moderniji i efikasniji metod za reprogramiranje ćelija ožiljnog tkiva (fibroblasta) da postanu zdrave ćelije srčanog mišića (kardiomiociti). Fibroblasti proizvode vlaknasto, kruto tkivo koje doprinosi srčanoj insuficijenciji nakon srčanog udara ili srčanih bolesti. Pretvaranje fibroblasta u kardiomiocite se istražuje kao potencijalna buduća strategija za lečenje ili čak jednog dana izlečenje ovog smrtonosnog stanja.

Iznenađujuće, ispostavilo se da je ključ za novu tehniku stvaranja kardiomiocita protein koji kontroliše aktivnost gena nazvan Ascl1, za koji se zna da je ključni protein uključen u pretvaranje fibroblasta u neurone. Istraživači su mislili da je Ascl1 specifičan za neurone.

- Reprogramiranje fibroblasta je dugo bio jedan od važnih ciljeva - rekla je viši autor studije Li Kijan, doktor nauka, vanredni profesor na Odseku za patologiju UNC i pomoćnik direktora Instituta za srce Mekalister na Medicinskom fakultetu UNC. - Preterana aktivnost fibroblasta je u osnovi mnogih glavnih bolesti i stanja, uključujući srčanu insuficijenciju, hroničnu opstruktivnu bolest pluća, bolest jetre, bubrežne bolesti i oštećenje mozga nalik ožiljcima koje se javlja nakon moždanog udara.

U novoj studiji tim je koristio je tri postojeće tehnike za reprogramiranje fibroblasta miša u kardiomiocite, ćelije jetre i neurone. Neočekivano, istraživači su otkrili da je reprogramiranje fibroblasta u neurone aktiviralo skup gena kardiomiocita. Ubrzo su utvrdili da je ova aktivacija posledica Ascl1, jednog od proteina "faktora transkripcije" glavnog programera koji je korišćen za pravljenje neurona.

Foto Shutterstock

Pošto je Ascl1 aktivirao kardiomiocitne gene, istraživači su ga dodali koktelu sa tri faktora transkripcije koji su koristili za pravljenje kardiomiocita, da vide šta će se dogoditi. Bili su zapanjeni kada su otkrili da je dramatično povećao efikasnost reprogramiranja - udeo uspešno reprogramiranih ćelija - za više od deset puta. U stvari, otkrili su da sada mogu da izostave dva od tri faktora iz svog originalnog koktela, zadržavajući samo Ascl1 i drugi faktor transkripcije nazvan Mef2c.

Naučnici su pronašli i dokaze da Ascl1 sam po sebi aktivira gene neurona i kardiomiocita, ali se udaljava od proneuronske uloge kada je praćen Mef2c. U sinergiji sa Mef2c, Ascl1 uključuje širok skup kardiomiocitnih gena. Kijan kaže da se ona i njen tim nadaju da će napraviti sintetički protein, dva u jednom, koji sadrži efikasne delove i Ascl1 i Mef2c, i koji bi mogao biti ubrizgan u srce, u zastoju, da bi se ono popravilo.

BONUS VIDEO -  UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ OVO UOPŠTE NIJE HTEO! Poremetili se Noletovi planovi