REKREACIJOM DO ZDRAVLJA: Vežbama umanjite bol zbog teniskog lakta (FOTO)

V. N.

31. 07. 2023. u 09:50

POSLEDNjIH godina sve je češći problem koji nastaje prevelikim trošenjem mišića podlaktice, tj. mišića opružača šake, takozvani teniski lakat.

РЕКРЕАЦИЈОМ ДО ЗДРАВЉА: Вежбама умањите бол због тениског лакта (ФОТО)

Foto: Profimedia

O čemu se tu zapravo radi? Očigledno, ime ovog bolnog stanja dolazi iz sveta tenisa budući da je ono karakteristično za igrače (pogađa oko 40 odsto tenisera) koji snažno stiskaju reket i kontinuirano se izlažu intenzivnim treninzima i mečevima koji podrazumevaju snažno zamahivanje istim.

Ali uprkos tome što se ovo bolno stanje zove teniski lakat, statistike pokazuju da samo pet odsto dijagnoza ima veze sa ovim sportom.

Dejan Halaj, kondicioni trener, kaže da teniski lakat pogađa ljude koji na svakodnevnom nivou praktikuju aktivnosti koje podrazumevaju učestale pokrete ruku, lakta i šake, te znatno opterećuju mišiće opružača šake.

- Fizički poslovi poput usisavanja, čišćenja i ribanja, priroda posla određenih profesija (npr. auto-mehaničari, baštovani, hirurzi, stomatolozi), rad na industrijskoj traci, kao i rad koji podrazumeva dugo sedenje za računarom - mogu dovesti do pojave teniskog lakta. Zato je vrlo važno da ukoliko imate simptome ovog jako neprijatnog i bolnog stanja počnite sa fizikalnim vežbama kako bi se što pre oporavili i vratili u stanje pre povrede - objašnjava Halaj.

Kondicioni trener predlaže tri sledeće vežbe.

Foto: Privatna arhiva

 

Vežba 1

Za početak uzmite jednu tvrdu lopticu (može teniska). Šaku opružite nadole i blago pomerajte podlakticu preko loptice i time masirate i ujedno opuštate tetive. Ovo radite u intervalu od pet do sedam minuta.

Foto: Privatna arhiva

Vežba 2

Uzmite jedan mali teg od 1-2 kg, podlakticu fiksirajte na ravnu površinu tako da ostavite prostor za šaku koja mora da bude van čvrste podloge. Slobodnom rukom prodržavajte drugu ruku kako se podlaktica ne bi odvojila od površine. Vežbu izvodite tako što šaku u kojoj vam je teg polako opružate nadole i onda povlačite nagore do granice bola.

Uradite 20 ponavljanja ove vežbe u četiri serije sa pauzama od dva minuta nakon svake.

Foto: Privatna arhiva

Vežba 3

Ova vežba se izvodi tako što u šaci držite neku laganu šipku (poželjno je da bude tanja i kraća). Rotirate šaku u oba smera u 20 ponavljanja. Ponovite ovo u četiri serije sa pauzama od minut između svake.

BONUS VIDEO - Osnovne vežbe za istezanje vrata: Dovoljna je samo jedna stolica

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!