CRNA ROTKVA DA LAKŠE DIŠETE: U sezoni prehlada, virusa i gripa, priroda nam je obezbedila i - lek

I. K.

18. 01. 2024. u 19:43

PRIRODA se postarala da se u ovo doba godine može naći crna rotkva, koja je dragocena za očuvanje zdravlja disajnih puteva koji su i najugroženiji u sezoni virusa i gripa.

ЦРНА РОТКВА ДА ЛАКШЕ ДИШЕТЕ: У сезони прехлада, вируса и грипа, природа нам је обезбедила и - лек

Foto Shutterstock

Narendajte crnu rotkvu što sitnije, zatim iz nje iscedite sok. Dodajte med i sok od limuna, i ostavite preko noći. Sutradan procedite i pijte tri do četiri puta dnevno po kašiku. Ovaj prirodan lek pomoći će vam da proširite disajne puteve i izbacite sekret koji se nagomilao usled prehlade.

Sok od crne rotkve stimuliše lučenje sokova žuči, potpomaže čišćenje žučne kese, a sve to doprinosi boljoj detoksikaciji jetre.

Topi i kamen

CRNA rotkva je veoma efikasan lek protiv kamena u bubregu. Najbolje je piti sok isceđen iz ovog korena. Sok crne rotkve može otopiti kamence, i sprečiti njihovo nastajanje. Ako i nemate kamen u bubregu, nije loše piti sok da bi sprečili njihovo nastajanje. Osim što će otopiti kamence u bubrezima, sok crne rotkve rastopiće i kamen u žuči.

Osim obilja hranljivih materija koje sadrži crna rotkva, a koje direktno jačaju imunitet, ona je dobra jer kada se jede kao salata pozitivno utiče na varenje. Crna rotkva ima visok sadržaj vlakana koja podstiču bolji rad digestivnog sistema, kontrolišu nivo holesterola, omogućavaju redovno pražnjenje creva i detoksikuju organizam od štetnih materija. Njen ljutkast ukus pozitivno utiče i na apetit.

Veruje se da obilje magnezijuma i selena koja sadrži ovo korenasto povrće uz njegov opor i ljutkast ukus poboljšava cirkulaciju u koži glave, a na taj način podstiče bolji rast kose.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024