KAD KAŠLJETE ČAJ OD BELOG SLEZA: Narodni lek iz prirode za respiratorne infekcije, koren i list dobri kod upala kože

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

11. 02. 2024. u 15:00

AKO kašljete zbog prehlade, bronhitisa, upale pluća ili bilo koje druge respiratorne infekcije od pomoći može da vam bude stari narodni lek - čaj od korena ili lista belog sleza.

КАД КАШЉЕТЕ ЧАЈ ОД БЕЛОГ СЛЕЗА: Народни лек из природе за респираторне инфекције, корен и лист добри код упала коже

Foto Shutterstock

Naučna istraživanja su potvrdila da je biljni sirup protiv kašlja koji sadrži koren belog sleza efikasan u ublažavanju kašlja, naročito onog sa stvaranjem sluzi. Aktivni sastojak sirupa pored belog sleza bio je ekstrakt lista suvog bršljana, timijan i anis. Svih 62 ispitanika koji su ga primenjivali u roku od 12 dana, osetila su poboljšanje simptoma od 86 do 90 odsto.

Manje je poznato da su koren i list belog sleza dobri i u slučaju upale ili infekcije kože. Beli slez je naročito delotvoran u slučaju pojave čireva na koži. Studija iz 2013. pokazala je da upotreba masti koja sadrži 20 procenata ekstrakta korena belog sleza smanjuje iritaciju kože usled ekcema ili bilo kog drugog dermatitisa.

Koren ili list

BILO da je reč o korenu ili listu belog sleza, čaj se priprema na isti način. Jednu supenu kašiku iseckanog korena ili lista preliti sa 200 ml prethodno prokuvane i ohlađene vode i uz povremeno mućkanje ostaviti 30-60 minuta, a zatim procediti kroz tanak sloj pamuka. Više puta dnevno piti pripremljeni napitak po želji zaslađen medom. Deci davati po jednu kašiku mlakog čaja na svaka dva sata.

Koren belog sleza ima antibakterijsko delovanje što ga može učiniti efikasnim i u zaceljivanju rana.

Rezultati jednog istraživanja na životinjama iz 2020. godine ukazuje da ekstrakt korena belog sleza ima potencijal za lečenje gram-pozitivnih bakterija. Ove bakterije su odgovorne za preko 50 procenata infekcija koje se javljaju i uključuju superbakterije otporne na antibiotike. Testiranjem lokalne primene na rane životinja, ekstrakt je značajno povećao zarastanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024