PREDSTAVLJENA I „SRPSKA PESMA“: U gradiću Marino sećanje na Italijane koji su se priključili našoj vojsci u Velikom ratu

J. SIMIĆ

12. 11. 2022. u 20:57

POVODOM proslave Dana primirja u italijanskom gradiću Marino (regija Lacio) u prisustvu predstavnika Ambasade Republike Srbije u Italiji, ovaj dan sećanja obeležen je polaganjem venaca na spomen ploču i na taj način odata je počast italijanskim dobrovoljcima koji su se priključili slavnoj srpskoj vojsci u Prvom svetskom ratu.

ПРЕДСТАВЉЕНА И „СРПСКА ПЕСМА“: У градићу Марино сећање на Италијане који су се прикључили нашој војсци у Великом рату

privatna arhiva

Gradonačelnik Stefano Čeki je zajedno sa zamenikom gradonačelnika Sabrinom Minuči, odbornicima i odbornicima ukazao počast poginulima a zatim je prisutnim đacima škola Istituti Comprensivi di Marino Centro, Primo Levi e Santa Maria delle Mole intervenuti objasnio značenje ovog dana kada susugrađani  braća Ugo i Čezare Kolica kao i Arturo Reali, dobrovoljno ppriključili srpskoj vojsci  zajedno sa suborcima Mariom Korvizijerijem, Frančeskom Konfortijem, Nikolom Goretijem i Vinčencom Bukom.

Svečanost je zatim nastavljena u Gradskoj većnici  promocijom knjige „Srpska pesma“(Canzone Serba) koju je italijanski pisac i kompozitor Đovani Ermete Gaeta,napisao  opčinjen vestima o ratnim podvizima srpskih vojnika na Solunskom frontu.O knjizi čije je reprint izdanje na srpskom jeziku predstavljeno ove godine u Arhivu Vojvodine u Novom Sadu, govorio je juče prof.dr  Đordana Merlika sa rimskog univerziteta La Sapijenca.

Podsetimo  „Srpska pesma", jedino   prozno delo napolitanskog autora Đovanija Ermete Gaeta, pisano je u melodramskom stilu. Kroz kazivanje grupe srpskih izbeglica zatečenih 1915. u Solunu, knjiga govori o tragediji okupiranog srpskog naroda u Velikom ratu i o čežnji za domovinom i iskonskom željom da je oslobode. Za razliku od svog sunarodnika Gabrijela D'Anuncija (1863-1938) učesnika Velikog rata, dobrog poznavaoca srpske istorije i autora pesme "Oda srpskom narodu", napolitanski pisac i kompozitor Đovani Ermete Gaeta (1884-1961) nikada nije bio u Srbiji, ali je nadahnut vestima sa Solunskog fronta sročio  "Srpsku pesmu".

Na jučerašnjem danu sećanja u Marinu  prof. Frančesko Leončini sa Univerziteta u Veneciji opisao je  istorijat veza između Srbije i Italije.Čula se i poruka ambasadora Srbije Gorana Aleksića koji je istakao čvrste veze Srbije sa Gradom Marinom,

Zamenica gradonačelnika Sabrina Minuči istakla je da joj je bila čast da ugosti predstavnike ambasade Srbije u Marinu „ da se zajedno setimo ovog značajnog dana naših sugrađana, vođenih snažnim idealima za koje su bili  spremni da žrtvuju i svoje živote.“

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)