OLUJA OSTAVILA DUBOK TRAG TUGE I BOLA: Strašno nevreme koje je pogodilo Srbiju odnelo tri života (FOTO)

Ekipa "Novosti"

22. 07. 2023. u 22:10

STRAVIČNA vremenska nepogoda koja je u petak uveče protutnjala Srbijom ostavila je za sobom dubok trag tuge i bola. Olujno nevreme uzelo je svoj danak: tri osobe su poginule, dok je više osoba povređeno. Još se ispituju uzroci i sve okolnosti o tome kako su nastradali dečak u Novom Sadu, žena u Kovačici i muškarac u Bačkoj Palanci.

ОЛУЈА ОСТАВИЛА ДУБОК ТРАГ ТУГЕ И БОЛА: Страшно невреме које је погодило Србију однело три живота (ФОТО)

Foto:

Roditelji dvanaestogodišnjeg dečaka J. V., koji je nastradao od udara struje posle nevremena u Novom Sadu - neutešni. Ne mogu da veruju da više nikada neće zagrliti svoje dete, svog mezimca.

- Slomljeni smo - govori majka Valentina kroz suze. - Evo, gledam stalno u vrata i nadam se da će se pojaviti naš sin. Kako ćemo mi bez njega? Imamo još troje dece. Nismo smeli da im kažemo da im je brat poginuo.

Mesto stradanja dečaka/Foto: Z. Grumić

Jedva izgovarajući reči, neutešna majka priča kako je njen sin otišao kod drugara da se igra:

- Ostao je tamo dok nevreme nije prošlo. Želeo je, verovatno, da obiđe moju sestru, koja stanuje u prizemlju zgrade u Ulici Vuka Mandušića 34, da vidi kako su prošli tokom nevremena, i da mi se javi da je dobro. Nije imao mobilni telefon.

J. V./Foto: Z. Grumić

Kroz bašticu ispred zgrade prišao je da pokuca na tetkin prozor i u tom trenutku se, kako su joj rekle komšije, začuo vrisak. Komšije su dečaka zatekle ispod prozora zgrade, pored gasnih instalacija koje su varničile.

- Moja sestra i njene komšije odmah su izleteli napolje i videli da dete trese struja - kaže Valentina. - Nisu znali u prvi mah šta da rade. Jedan od komšija bio je dovoljno priseban da otrči po lopatu, kojom ga je odgurnuo, da i njega ili nekog drugog ne bi udarila struja.

Stanari zgrade rekli su nam da su uspeli dečaka da odvoje od metalnog sandučeta za struju čiji je poklopac najverovatnije zbog posledica nevremena bio pod naponom. Pretpostavlja se da ga je dečak dodirnuo. Komšije su pokušale da ožive dečaka pre nego što je stigla ekipa Hitne pomoći.

Zgrada ispred koje je poginuo dečak/Foto: Z. Grumić

- Davali smo mu veštačko disanje, stavili ga na bok. Klečali smo oko njega, ali nismo mogli da mu pomognemo. Hitna pomoć je stigla brzo, radili su predano, svaka im čast ali, nažalost, nije mu bilo spasa - kaže za "Novosti" jedna od komšinica dečakove tetke.

Komšija električar je prethodno prekinuo dovod struje do zgrade oko koje se odvijala drama.

- Naša ekipa je, po pozivu, intervenisala oko 20.30. Preduzete su sve mere kardiopulmonalne reanimacije ali, uprkos tome, dečak je nažalost preminuo - izjavio je dr Zoran Krulj, pi-ar Hitne pomoći.

Zašto je zaista dečak nastradao znaće se posle istrage policije i drugih nadležnih organa.

Tragedija i u Kovačici. Nastradala je Lj. N. u požaru do koga je došlo nakon što je grom udario u krovnu konstrukciju porodične kuće ili u obližnje drvo u Masarikovoj ulici. Prema nezvaničnim informacijama, žena je pokušala da ugasi požar, ali se verovatno nagutala dima i ugušila. Hitna pomoć je mogla samo da konstatuje smrt. Kuća u kojoj je živela je potpuno uništena.

Užas i u Bačkoj Palanci, gde je od strujnog udara nastradao 66-godišnji muškarac, kada je pokušao golom rukom da skloni strujne kablove koji su pali na njegovu kapiju.

- Doživeo je strujni udar i poginuo na mestu - izjavio je predsednik opštine Branislav Šušnica. - Apelujemo na sve građane da ne uklanjaju kablove i debla sami.

Prema rečima Šušnice, u poslednja 72 sata Bačka Palanka je dva puta pogođena snažnim olujnim nevremenom praćenim kišom, a već pri prvom olujnom udaru bilo je više od 500 prijava građana u vezi sa velikim oštećenjima na njihovim stambenim objektima.

- Sve komunalne službe, šumska uprava i privatna preduzeća iz Bačke Palanke, Novog Sada, Vrbasa i Rume, kao i dobrovoljna vatrogasna društva i Sektor za vanredne situacije su na terenu i skupljaju podatke o šteti koja je nastala u orkanskoj oluji, ali tačnih informacija o šteti još uvek nema - kaže Šušnica. - Ekipe traže način na koji će da saniraju štetu, a građani samostalno prijavljuju adrese na kojima je potrebna sanacija. Prioritet će nam biti javne ustanove da bi do 1. septembra deca krenula u škole i mališani u vrtiće, jer u Bačkoj Palanci nema stambene zgrade i objekta koji nije oštećen. Sve javne ustanove i stambene zgrade pretrpele su velika oštećenja. Najgore je bilo u naselju Sinaj, gde su leteli krovovi i fasade, a takođe su pogođeni i Obrovac, Nova i Stara Gajdobra, kao i Čelarevo, Mladenovo, Karađorđevo.

I Novi Sad je juče vidao rane. Dan posle nezapamćenog olujnog nevremena, koje je u petak uveče, još žešće nego u sredu, zadesilo ovaj grad, radnici javnih preduzeća otklanjali su posledice. Kolika je snaga prirode bila nezaustavljiva svedoči i drveće koje je poput slamki padalo pred naletima vetra. Zaposleni u "Gradskom zelenilu", njih više od stotinu, na teren su izašli odmah po smirivanju oluje i tokom noći raščišćavali ulice, kolovoze i trotoare, a naročito parkove, od kojih je, utisak je, najviše stradao Dunavski park u centru grada, gde je iz korena iščupano, polomljeno i oštećeno desetine stabala.

Foto:

Jelena Prica, pomoćnik direktora "Gradskog zelenila", koju smo zatekli na licu mesta, za "Novosti" je potvrdila da su svi parkovi u gradu zatvoreni, kao i kupalište Štrand na kom su stabla takođe pretrpela velika oštećenja.

- Nije bezbedno šetati se parkovima i ići na Štrand, sve dok naši radnici ne otklone sve posledice nevremena - kaže Prica. - Najveća opasnost preti od velikih, polomljenih grana, koje su još u krošnjama i prete da otpadnu. Takođe, neka od polomljenih stabala su veoma kritična i najsigurnije je da sve zatvorimo.

Radnicima "Gradskog zelenila" prvi u pomoć su pritrčali i kolege iz JKP "Čistoća" i, kako Jelena Prica potvrđuje, ostalih gradskih javnih preduzeća.

Foto:

Po rečima Miloša Egića, direktora "Gradskog zelenila", radnici tog preduzeća su u prethodna dva dana intervenisali na više od 300 lokacija u gradu i, kako ističe, radiće se danonoćno da se što pre oslobode pristupi saobraćajnicama, zdravstvenim i drugim ustanovama značajnim za građane i otklone posledice novog orkana koji je sinoć pogodio Novi Sad.

U pojedinim gradskim ulicama juče su se mogli videti mnogobrojni savesni građani, koji su ispred svojih zgrada skupljali polomljeno granje na gomile i čistili trotoare, pa tako pomagali radnicima javnih preduzeća. To je posebno bilo istaknuto u delovima grada gde su zgusnute višespratnice.

Najveće oštećenje na objektima zabeleženo je na hali, na uglu ulica Hajduk Veljkove i Novosadskog sajma, sa koje je oluja odnela kompletnu krovnu konstrukciju. To je blokiralo Hajduk Veljkovu ulicu, ali je raskrnica sa Ulicom Novosadskog sajma ostala prohodna za saobraćaj. Stradao je i sportski centar "Sajmište", krov na jednoj od hala Novosadskog sajma, mnogobrojni drvoredi ...

Foto:

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije Luka Čaušić izjavio je da su pripadnici tog sektora spasli petoro ljudi kada je veliko nevreme pogodilo severni deo Srbije.

- Spasioci su izvukli ženu iz kioska u Novom Sadu, na koji je palo drvo. Spasli su još četiri osobe, tako da imamo pet spasenih lica tokom poslednja dva časa - rekao je Čaušić.

Inače pripadnici ovog sektora tokom olujnog nevremena imali su 96 intervencija, u kojima je spaseno 10 osoba u Novom Sadu i dve u Bačkoj Palanci. U šest mesta do zaključenja ovog broja bila je na snazi vanredna situacija, i to u Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Šidu, Rumi, Irigu i Sečnju. Bilo je angažovano 236 vatrogasaca-spasilaca sa 109 vozila, a od ukupnog broja intervencija u 72 su uklanjana stabla, u tri su gašeni požari izazvani udarom groma.

Kraljevo, Čačak, Kruševac, Trstenik...

SNAŽNO nevreme pogodilo je danas po podne zapadnu i centralnu Srbiju. Oluja je protutnjala kroz Čačak, Kraljevo, Trstenik, okolinu Aleksinca, Kruševca.

Slike, objavljene na društvenim mrežama, delovale su kao na filmu. Prema prvim procenama, naneta je velika šteta poljoprivrednim i ratarskim kulturama. Nevreme je bilo praćeno veoma jakom grmljavinom, a kiša je lila kao iz kabla punih sat vremena.

Jak olujni vetar nosio je krovove sa zgrada u Kraljevu, a na pojedinim snimcima videli su se i razbijena stakla na automobilima. U Leskovcu je takođe zabeleženo nevreme jačeg intenziteta, dok je i u Kuršumliji padao grad.

Koprivić nije odoleo

NOVOSAĐANIMA omiljeno stablo, koprivić raskošne krošnje u centru grada, u Ulici Modene, stariji od 150 godina, podlegao je u petak uveče naletima olujnog vetra. To drvo, pod kojim su se zakazivali susreti zaljubljenih, a na klupama koje su ga oivičile, najčešće se penzioneri odmarali i listali novine, JKP "Gradsko zelenilo" je s posebnom pažnjom čuvalo i negovalo.

- Svedok istorije našeg grada više od veka i po, nije uspeo da preživi olujne udare vetra - kaže Prica. - Naši stručnjaci i radnici su još ranije proizvodili seme tog koprivića i izvesno je da ćemo to posaditi na više mesta u gradu, koja će biti posebno obeležena i označena.

BONUS VIDEO: PADAO GRAD VELIČINE ORAHA - Jako nevreme i kiša u čačanskom kraju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)