VELIKO PRIZNANJE ZA SRPSKU PRESTONICU: Beograd se našao među prvih pet evropskih gradova koji su podigli životni standrad i razvili se (FOTO)

Novosti online

30. 07. 2023. u 17:57

ČUVENI magazin "Ekonomist" objavio je listu evropskih gradova koji su najpoželjniji za život, ali i onih koji su poslednjih meseci najviše podigli svoj životni standard i unapredili uslove života. Među njima se našao i Beograd, što je ujedno dokaz, ali i veliko priznanje rada i ulaganja u prestonici Srbije.

ВЕЛИКО ПРИЗНАЊЕ ЗА СРПСКУ ПРЕСТОНИЦУ: Београд се нашао међу првих пет европских градова који су подигли животни стандрад и развили се (ФОТО)

Foto V. S.

Prema istraživanjima, Beč je i dalje zadržao ubedljivo prvo mesto kao grad najpoželjniji za život, po svim parametrima - tačnije prema "EUI" indeksu ovaj grad je ostvario 98.4 od mogućih 100 bodova.

Posle Beča, tu su Kopenhagen, Cirih, Ženeva, te Helsinki.

Veliki uspeh srpske prestonice

Sa druge strane, lista koja govori o gradovima koji su se od 2022. najviše razvili i podigli životni standar i to u prvom redu zahvaljujući zdravstvenoj nezi, među prvih pet je i Beograd, koji je ostvario sjajan rezultat od +4,6 odsto indeksa promene. Prestonica Srbije je na zavidnom četvrtom mestu ove liste. 

Foto: Printskrin Telegraf

Srpska prestonica našla se rame uz rame sa Bukureštom, Bratislavom, Varšavom i Študgartom, što je velika čast, ali pre svega i ponos cele države.

Ko je nazadovao?

Prema zvaničnim podacima, kako piše Ekonomist, ima i evropskih gradova, koji su negativno iznenađenje. Od velikih metropola kriminal i ulični sukobi stvorili su mesta koja nisu tako poželjna za život.

Kada je u pitanju Evropa tu spadaju Edinburg, Stokholm, te britanski Mančester, Roterdam i London.

Preko okeanske metropole čiji je indeks kvaliteta opao su između ostalog Los Anđeles i San Dijego.

Grčka prestonica Atina, takođe se upisala u loše rezultate - prostesti protiv inflacije i nemiri na ulicama, uticali su na to da kvalitet života u ovom gradu opadne.

Podsećamo još jednom, u doba globalne krize, sukoba izmeđi Rusije i Ukrajine koji je ostavio posledice na celi svet, Srbija, samim tim i Beograd, uprkos svim nedaćama postižu velike rezultate, na kojima region ali i Evropa mogu da im pozavide.

BONUS VIDEO: 

SRPSKI VATROGASCI SE UPUTILI KA VOLOSU: Biće angažovani na gašenju požara u regionu Tesalija

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja