DOKAZI O 80 GODINA STRAVIČNIH ZLOČINA: Građa o genocidu nad Srbima u NDH razmenjena na dan "Oluje" i masakra u prebilovcima

V.C.S.

05. 08. 2023. u 07:15

NISU slučajno čelnici Istorijskog muzeja Srbije, Muzeja žrtava genocida i Fondacije Muzeja žrtava genocida potpisali Ugovor o razmeni istorijske građe i Ugovor o poklonu baš 4. avgusta. Kako su istakli direktorka Istorijskog muzeja Dušica Bojić i direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić, s obzirom na značaj ove građe izabran je dan kada je, pre 28 godina, sproveden najveći egzodus Srba iz Hrvatske, u Oluji, i dan kada je pre 82 godine počeo nečuven pokolj Srba u NDH, u Prebilovcima.

ДОКАЗИ О 80 ГОДИНА СТРАВИЧНИХ ЗЛОЧИНА: Грађа о геноциду над Србима у НДХ размењена на дан Олује и масакра у пребиловцима

Foto: D. Milovanović

Ustaše su od 4. do 11. avgusta 1941. ubile više od 800 od ukupno 994 Srba iz sela Prebilovci, uglavnom žena, dece i staraca. Retki preživeli svedočili su da su vadili bebe iz kolevki i razbijali im glave o zidove naočigled majki, kao i da su silovali devojčice od 12 i 15 godina. Većina ljudi, a među njima 237 dece, živa je bačena u jamu Golubinku, dok su ostali ubijeni na licu mesta. Pedeset i četiri srpska domaćinstva su zauvek ugašena, a u njihove kuće doseljeni su Hrvati iz Ljubuškog i Čapljinskog sreza.

Foto: D. Milovanović

Muzej žrtava genocida priprema stalnu postavku u Prebilovcima, koja bi trebalo da bude otvorena u avgustu 2024.

Foto: D. Milovanović

Dušica Bojić i Dejan Ristić sa artefaktima

Ovo je važno upravo zato što je građa koju je ugovorom Istorijski muzej Srbije darovao Muzeju žrtava genocida vezana za NDH i ustaške logore, pa se vidi kontinuitet zločina.

- IMS ustupljuje Muzeju žrtava genocida 100 telegrama Ustaške nadzorne službe iz NDH, od kojih je deset poslato iz logora Jasenovac, a ostalo iz sabirnih centara iz kojih su logoraši dovođeni u Jasenovac. Među građom su i tri prijave. Ove telegrame za neznatnu nadoknadu obezbedio nam je naš dugogodišnji saradnik Dušan Vitas, koji je preminuo prošlog meseca, pa su tako spašeni od uništenja i nestanka - rekla je Bojić.

Ristić je istakao da je između ove dve ustanove prvi put izvršena razmena pokretnih kulturnih dobara, kao i da pomenute 103 jedinice svedoče o genocidu nad srpskim narodom u NDH.

Foto: D. Milovanović

Deo razmenjene građe

- Muzej žrtava genocida i Fondacija će IMS-u ustupiti 70 dokumenata i fotografija iz vremena Prvog svetskog rata i između dva rata, kao i biste vojskovođa Prvog srpskog ustanka Stanoja Glavaša i Vase Čarapića, u tehnici patiniranog gipsa. Dobra je praksa u svetu da institucije razmenjuju građu za koju nisu tematski nadležne i odgovorne. Građa koju ćemo dobiti jeste od prvorazrednog istorijskog značaja i svedoči o genocidu - istakao je Ristić.

SVEDOK "OLUJE"

ZA mene današnji dan ima izuzetan značaj jer sam bila na graničnom prelazu Sremska Rača u vreme "Oluje", radeći za Dokumentacioni centar Komesarijata za izbeglice. Videla sam decu kako dovoze na traktorima svoje porodice, stare, ljude koji su sve izgubili, rekla je Dušica Bojić.

Iz telegrama, kako su "Novosti", ranije objavile, vide se ustaški nalozi za hapšenje dece i staraca, koji po ženevskoj konvenciji nikako ne mogu biti ratni zarobljenici.

Stanko Debeljaković, direktor Fondacije, ocenio je da potez dva muzeja i fondacije može motivisati ostale institucije na ovakav vid saradnje u korist države.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)