VAŽNO ZA PENZIONERE KOJI ŽELE DODATNO DA ZARADE: Fond PIO pojasnio da ovo može i da poveća vašu penziju

Novosti online

20. 08. 2023. u 18:31

PREMA Zakonu o radu, radni odnos prestaje kad zaposleni napuni 65 godina života i najmanje 15 godina staža, ako se poslodavac i zaposleni drugačije ne dogovore. Ako se radni odnos nastavi, poslodavac je u obavezi da kao i do tada redovno uplaćuje doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, a svi doprinosi ulaze u obračun penzije.

ВАЖНО ЗА ПЕНЗИОНЕРЕ КОЈИ ЖЕЛЕ ДОДАТНО ДА ЗАРАДЕ: Фонд ПИО појаснио да ово може и да повећа вашу пензију

Foto N. Skenderija

 - Ukoliko se zaposleni sa poslodavcem dogovori da ode u penziju i potom nastavi da radi, pre podnošenja zahteva za penziju potrebno je da raskine radni odnos i izvrši odjavu sa osiguranja, a između odjave sa osiguranja i ponovne prijave treba da protekne najmanje jedan dan - navode iz Fonda PIO.

Podsećaju i da korisnik starosne ili prevremene starosne penzije može bez ograničenja ponovo da uđe u osiguranje (da se zaposli) po ugovoru o radu, ugovoru o delu, autorskom ugovoru, i da prima penziju.

Penziju isplaćuje Fond PIO, a platu poslodavac. Ukoliko poslodavac radno angažuje penzionera po bilo kom osnovu (radni odnos, ugovor o delu, privremeni i povremeni poslovi), ima obavezu da podnese prijavu na osiguranje i redovno uplaćuje doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, kao i za sve ostale zaposlene.

Doprinose plaća po stopi od 24 odsto na zaradu, odnosno na osnovicu osiguranja i ta stopa se ne umanjuje bez obzira na to da li je reč o osiguraniku koji je zaposlen ili korisnik starosne penzije.

Na osnovu tih uplata doprinosa, zaposleni korisnik starosne ili prevremene starosne penzije može, po prestanku osiguranja, nakon najmanje godinu dana zaposlenja, da podnese zahtev za ponovno određivanje iznosa penzije.

Ponovno određivanje Fond PIO obavlja na zahtev korisnika. Zahtev se podnosi na odgovarajućem obrascu, a fond je dužan da utvrdi povoljniji iznos penzije.

Upitani da li pravo da nastave da rade imaju i oni koji su se prevremeno penzionisali i zbog toga plaćaju svakog meseca penale, u penzijskom fondu odgovaraju da u slučaju prevremene starosne penzije umanjenje ostaje kako je utvrđeno prvobitnim rešenjem, ali može doći do promene iznosa penzije, ukoliko se nakon ponovnog određivanja utvrdi povoljniji iznos.

Za korisnika penzije koji se zaposli doprinose za zdravstveno osiguranje na penziju uplaćuje Fond PIO, a na zaradu poslodavac, što je u skladu sa poslednjim izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju.

(Kurir)

BONUS VIDEO:

"UŽIVAMO KAD NASMEJEMO LjUDE": "Novosti" u živopisnom naselju Srema, jedinstvenog imena

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)