VEĆINA ŽIVI U 20 KVADRATA PO OSOBI: Objavljeni podaci o gustini naseljenosti kuća i stanova

V.C.S.

25. 08. 2023. u 07:00

NAJVEĆI broj stanova u Srbiji ima površinu 20 do 30 kvadratnih metara po osobi, odnosno prosečno jednu do 1,25 soba po osobi. Ovo su pokazali najnoviji popisni podaci vezani za gustinu nastanjenosti, svojinu i osnov po kom domaćinstva koriste stan.

ВЕЋИНА ЖИВИ У 20 КВАДРАТА ПО ОСОБИ: Објављени подаци о густини насељености кућа и станова

FOTO: Arhiva novosti

Najgušće su naseljeni stanovi u centralnim beogradskim opštinama, Zemunu, Boru, Majdanpeku, Užicu i Raškoj oblasti, a najslabije Bačka, deo Banata i Istočne Srbije.

Prema rezultatima Popisa 2022, najveći broj stanova je u privatnom vlasništvu. Popisano je ukupno 3.536.885 u privatnoj svojini, što čini 97,9 odsto od ukupnog broja. Onih koji su u javnoj ili drugoj svojini, ima 33.724, što je manje od jedan odsto celokupnog stambenog fonda. Takođe, popisano je ukupno 2.292.325 stanova (ili 87,3 odsto od ukupnog broja nastanjenih), u kojima je bar jedan od članova domaćinstva vlasnik, dok 325.743 (ili 12,4 odsto) koriste zakupci, podstanari i srodnici.

Foto S. Bajić

Popisni listići

Najviše zakupaca, kao i onih koji žive kod rođaka ima u u Beogradu. U odnosu na ostale regione, u srpskoj prestonici je procentualno i najmanje vlasnika. Dosta podstanara ima i u niškom gradskom jezgru, Subotici, Novom Sadu, Kragujevcu.

U javnoj svojini najviše naseljenih stanova, osim u Beogradu, ima opet u Subotici, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Boru.

U Srbiji, kako pokazuju tabele Republičkog zavoda za statistiku, najviše ima stanova sa 20-30 kvadrata po osobi - kakvih je 23 odsto, a slede oni sa 40-60 kvadrata - takav je svaki peti.

NAPUŠTENI STANOVI

NAPUŠTENIH stanova u gradskim sredinama, kaže Dejana Đorđević, ima dvadeset odsto, što znači svaki peti je u gradu. Samo u Beogradu ih je oko 10.000, odnosno oko pola miliona. kvadrata.

- U Vojvodini imamo najviše stanova sa 60 i više kvadrata po osobi. Ovo je rezultat mnogih faktora, a najviše činjenice da se broj stanovnika smanjio, pa je samim tim i površina nastanjenih stanova veća po osobi - objašnjava Dejana Đorđević iz Republičkog zavoda za statistiku za "Novosti".

Kako je RZS ranije objavio, gotovo trećina od ukupno 3,6 miliona kuća i stanova u zemlji je nenaseljena. Neki su bukvalno napušteni, dok u drugima niko ne živi, ali su funkcionalni. U odnosu na prošli popis 2011, broj napuštenih domova veći je za skoro 10.000 i iznosi 123.000. Najviše ih je u zapadnoj, istočnoj i južnoj Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)