PROFESORKI IZMAKLI I ČASOVI: Žrtva nasilja u Tehničkoj školi u Trsteniku ostala sa svega pet odsto norme - traži se rešenje

S. Babović

26. 08. 2023. u 07:50

PROFESORKA Marija Stevanović, žrtva nasilja u Tehničkoj školi u Trsteniku prošlog novembra, nezadovoljna je postupanjem ove škole, u kojoj je zbog manjka đaka ostala sa pet posto norme.

ПРОФЕСОРКИ ИЗМАКЛИ И ЧАСОВИ: Жртва насиља у Техничкој школи у Трстенику остала са свега пет одсто норме - тражи се решење

Foto:S.Babović

Nadala se da će škola ipak za nju naći rešenja, ali se našla na spisku neraspoređenih nastavnika 28. juna. Za "Novosti" kaže da nije htela da tuži školu, ali da se sprema da uloži žalbu na ovu odluku. Pisala je i ministarki prosvete Slavici Đukić-Dejanović 14. avgusta.

Da neće imati dovoljno učenika za nastavu engleskog jezika, kako je potvrdila "Novostima", profesorki je rečeno po povratku sa njenog bolovanja na kome je bila od 10. novembra prošle do 14. februara ove godine. Od tada pokušava da reši problem.

- Prošle godine, imala sam 45 odsto fonda u Tehničkoj školi, gde mi je izmaknuta stolica, a snimak deljen društvenim mrežama, dok sam 55 posto ostvarila u biblioteci Osnovne škole "Živadin Apostolović" - priča profesorka. - Konkurisaću za preuzimanje u školu u Čitliku, kod Kruševca, gde traže nastavnika sa 40 posto časova, koliko mi nedostaje. Mislim da je rešenje da ostanem u Tehničkoj školi, mogli bi da mi daju časove građanskog. Imam dvoje dece, srednjoškolaca i sama sam, sa platom manjom 30.000 dinara.

Za nastavnika engleskog ima mesta u Popini, ali nema prevoza, Foto printskrin Fejsbuk

Profesorka smatra da je škola propustila što njenu zdravstvenu dokumentaciju nije prosledila na procenu drugostepenoj komisiji, u sklopu bodovanja nastavnika uoči sastavljanja spiskova za tehnološki višak. Za postojanje te komisije, navodi, saznala je tek po objavi spiska u junu, kada joj je sekretar škole usmeno saopštio da njena lekarska dokumentacijane može biti uvažena bez potvrde komisije. Dodaje da je 6. jula podnela zahtev školi da je pošalju na komisiju, ali je Školski odbor 17. avgusta dao odgovor da je imala pravo žalbe toj komisiji još u februaru, kada je prvostepena komisija procenila da je sposobna za posao, ali da ona to nije uradila.

- Škola nije imala nijedan osnov, tj. relevantnu dokumentaciju kako bi je uputila na procenu radne sposobnosti - navodi se u obrazloženju odluke, koje su videle "Novosti"

Profesorka, kako piše u rešenju ima prava tužbe pred Osnovnim sudom u Trsteniku u narednih 30 dana. Iako ova odluka nije konačna, kao što nije ni odluka o proglašenju za tehnološki višak zbog roka žalbe od 15 dana, usled svega proživljenog, profesorka je iscrpljena. Tražila je tokom drugog polugodišta i premeštaj u drugu školu. Iz Školske uprave su joj tada odgovorili da mesta u Trsteniku nema, a da koliko se direktori škola slože, može raditi u školi u Kruševcu ili u Brusu.

- Otvoreno je stalno i radno mesto u Popini, ali niti postoji redovan prevoz do tamo, niti ja posedujem auto - kaže profesorka Stevanović. - Svako putovanje mi teško pada, jer pijem lekove i nije mi bolje.

Viđala ih svakog dana

Dok su trajali postupci pred sudovima i disciplinskim komisijama, nasilnici su pohađali nastavu, a profesorka ih je viđala svakog dana. Sva tri učenika kažnjena su pred sudom zbog nasilja, ali zbog toga profesorki nije lakše. Kaže da je pod stalnim stresom i da pati od glavobolja. Učeniku N.Ž.(17), koji joj je izmakao stolicu pred Višim sudom u Kruševcu prvostepenoje izrečena mera pojačanog  nadzora organa starateljstva, zbog dva krivična dela zlostavljanje i mučenje u saizvršilaštvu i šumska krađa u saizvršilaštvu.

Zbog nasilja je pred istim sudomu junu osuđen učenik I.K.(16). Najstariji učesnik incidenta M.M.(18) je u maju potpisao Sporazum o priznanju krivice sa Osnovnim javnim tužilaštvom u Trsteniku, izrečena mu je ista vaspitna mera, a prava žalbe se odrekao samim potpisivanjem sporazuma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (10)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!