I U OKTOBRU ĆEMO IMATI LETNJE TEMPERATURE: Od ovog datuma kreću jesenje kiše

Novosti Onlajn

27. 09. 2023. u 07:23

OVA godina će sasvim sigurno ostati upamćena i po ekstremnim meteorološkim prilikama, a prema najnovijim vremenskim prognozama, iznenađenjima nije kraj - oktobar 2023. godine bi mogao da donese veće temperature od prosečnih za ovo doba godine, čak i prave letnje temperature.

И У ОКТОБРУ ЋЕМО ИМАТИ ЛЕТЊЕ ТЕМПЕРАТУРЕ: Од овог датума крећу јесење кише

Foto: Tanjug

Kako je najavio Slobodan Sovilj, načelnik Nacionalnog centra za hidrometeorološki sistem, rane najave i upozorenja u Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHMZ), već prvog dana jeseni, u subotu, 23. septembra, temperature su bile 10 stepeni iznad proseka, a zatim je usledila kratkotrajna epizoda nepogoda sa velikom količinom padavina.

Podsetimo, prvi dan jeseni u 12 časova u nekim gradovima u Srbiji izmerena su čak 33 stepena, dok je subjektivni osećaj bio kao da je 35.

Temperature iznad proseka

Za kraj septembra je najavio u toku ove sedmice stabilizaciju vremena i da poslednja nedelja, pre 1. oktobar bude stabilna i relativno topla za ovo doba godine.

Maksimalne temperature će biti od 25 do 28 stepeni. Jutra će biti naravno sveža, ali dnevne temperature ostaju i dalje iznad proseka.

Toplo sa pet letnjih dana

Sovilj prognozira topao oktobar i toplu celu jesen. Prema njegovim rečima, ipak, pozitivno odstupanje temperature neće biti kao u septembru.

- Imali smo septembar koji će sigurno biti na vrhu liste najtoplijih. Trenutno je to pozitivno odstupanje temperature čak +5 stepeni. Znači da je ovaj septembar za čak 5 stepeni topliji u odnosu na prethodni 30-godišnji period. I oktobar i nastupajuća jesen, iako će imati pozitivno odstupanje temperature, ono će biti manje. Očekuje se od +1 do +2 stepena odstupanje. Tako je prognozirana srednja maksimalna temperatura za oktobar od 18 do 21 stepen u nižim predelima. Procenjuje se da bi moglo da bude do pet letnjih dana u nižim predelima, a to su dani kada maksimalna temperatura prelazi 25 stepeni - kaže  meteorolog Slobodan Sovilj.

Naoblačenje u trećoj dekadi oktobra

Iz RHMZ poručuju da "iako će prva sedmica oktobra biti relativno suva i relativno stabilna, u nastavku meseca, u drugoj i trećoj dekadi treba računati na povremena naoblačenja pa će mesečna količina padavina biti prosečna, od 40 do 70 mm u nižim predelima". Dakle, što se oktobra tiče, tek od druge dekade moguće su jesenje kiše.

Sezonska prognoza RHMZ

Prema sezonskoj prognozi RHMZ, oktobar 2023. će biti topliji i prosečno vlažan, a obeležiće ga miholjsko leto.

- Srednja minimalna temperatura vazduha u oktobru biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će u proseku biti viša za oko 1,3 stepena u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se da oktobarske srednje minimalne temperature vazduha budu oko 10,5 stepeni Celzijusa - navodi se u prognozi RHMZ.

Srednja maksimalna temperatura u oktobru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1 stepen u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini će biti oko 19 stepeni.

Padavine će u oktobru biti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će mesečna suma biti za oko 5 mm niža u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini očekuje se u oktobru ukupno oko 48 mm.

Najtoplija jesen u istoriji merenja

Najtoplija jesen u istoriji bila je 2019. godine. Iz RHMZ podsećaju da je te godine jesen bila za 2,9 stepeni toplija u odnosu na prosek, dok je odstupanje u Beogradu bilo još i veće, za 3,5 stepeni.

- Te godine, 2019, imali smo najtopliji oktobar i najtopliji novembar u istoriji merenja, a izražen toplotni talas je trajao od 12. do 28. oktobra, i to je bio najtopliji oktobarski toplotni talas zabeležen od 1888. godine - kaže Slobodan Sovilj.

Dnevni ekstremi u oktobru i novembru

Ipak, iako je 2019. bila najtoplija jesen, dnevni ekstremi nisu zabeleženi te godine. Na primer, maksimalna temperatura u oktobru u Beogradu bila je davne 1932. godine, 2. oktobra i tada je bilo 34,7 stepeni u Beogradu. Dok je i novembarski rekord iz davne 1926. godine, tada su bila 29,3 stepena 1. novembra.

BONUS VIDEO: NEVREME STIGLO U KRUŠEVAC - Počeli jaki pljuskovi

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove