"NAROD DA VERUJE SABORU, SABOR DA VERUJE NARODU": Patrijarh Porfirije služio liturgiju na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu

Novosti online

09. 10. 2023. u 18:47

PATRIJARH srpski Porfirije služio je danas svetu arhijerejsku Liturgiju povodom slave kapele Svetog Jovana Bogoslova na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu, uz sasluženje sveštenstva i molitveno učešće profesora, sadašnjih i ranijih studenata.

НАРОД ДА ВЕРУЈЕ САБОРУ, САБОР ДА ВЕРУЈЕ НАРОДУ: Патријарх Порфирије служио литургију на Православном богословском факултету

Foto: SPC

Patrijarh je posle svete Liturgije čestitao slavu, patrona i zaštitnika Svetog Jovana Bogoslova dekanu, profesorima, asistentima, službenicima i, naravno, studentima, saopšteno je iz SPC.

U poučnoj besedi kojom se obratio okupljenima, patrijarh je, kako se navodi u saopštenju, na slikovit način objasnio značaj i ulogu Svetoga Jovana Bogoslova, apostola i jevanđeliste, kao duhovnog pokrovitelja ove visokoškolske ustanove.

- On je pokrovitelj zato što se njemu obraćamo molitvom da bude uz nas onda kada izučavamo pisma i reči Svetih Otaca, ali on je istovremeno i podsticaj i uzor i primer za ugled svakome onome koji želi da bude apostol, da bude jevanđelist u najširem smislu te reči, tj. onaj koji hoće da svedoči Reč Božju svetu - rekao je patrijarh.

On je studentima poručio da, ukoliko žele da budu istinski teolozi, moraju istinski da se mole i istinski da se bore, jer teologija nije samo sentimentalno i psihološko iskustvo, nego podrazumeva celokupnog čoveka i sveukupan podvig.

- Ako hoćemo da ono što čitaš, što učiš, što predaješ ovde na fakultetu, i ono što studenti slušaju, ako hoćemo da to ima smisla, da urodi istinskim duhovnim plodom, mora biti ukorenjeno u molitvi, u podvigu, i otuda nije slučajno, i naravno veliki je blagoslov, da počinjemo ovu školsku godinu svetom Liturgijom. Svaka naša misao, reč, dela, sve što jesmo, početak i kraj, treba da ima svoj koren u svetoj Liturgiji - rekao je patrijarh Porfirije.

Kako navode iz SPC, patrijarh je mudrim rečima očinske pouke posavetovao studente Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta da sve što budu radili, celokupan podvig koji ulože u učenje i reč, bude prožeto blagodaću Duha Svetoga, da služi na izgrađivanje Crkve, a ne na samoafirmaciju i samopotvrdu pred ljudima.

On je poželeo uspešnu novu školsku godinu dekanu Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, prodekanima, profesorima i studentima, i pozvao ih da svako u skladu sa svojom službom i mestom na kojem se nalazi „svedoči Hrista Raspetog i Vaskrslog i da lišeni svakog samoljublja grade zajednicu u Hristu“.

BONUS VIDEO: ZBOR KRAJIŠNIKA -  Ovi momci se takmiče u višeboju i vuku konopac

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave