OVAJ DEO SRBIJE JE VEĆ NA UDARU POGORŠANJA VREMENA: Evo kada je moguć i slab mraz

Novosti online

15. 10. 2023. u 13:05

NAOBLAČENjE sa kišom i pljuskovima koje je tokom jutra i prepodneva zahvatilo severne i zapadne predele Srbije, posle podne proširiće se i na ostale predele Srbije.

ОВАЈ ДЕО СРБИЈЕ ЈЕ ВЕЋ НА УДАРУ ПОГОРШАЊА ВРЕМЕНА: Ево када је могућ и слаб мраз

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Ovo pogoršanje vremena uzrokovano je prodrom hladnog fronta.

U ovom času u severnim i zapadnim predelima je oblačno i osetno hladnije sa kišom. U centralnim predelima bilo je vedro, a oko podneva je došlo do naoblačenja. U južnim i istočnim predelima i dalje je vedro, a promena vremena očekuje se posle podne.

Hladni front na svom putu pored kiše i pljuskova, ponegde i grmljavine, doneće i veoma jak severozapadni vetar, ali i prodor osetno hladnije vazdušne mase sa severa.

U ovom času nad Srbijom se beleži veoma velika temperaturna razlika i to zbog prodora hladnog fronta, koji se sada premešta prema centralnim predelima Srbije, kaže meteorolog Đorđe Đurić.

Trenutne temperature u Srbiji kreću se od 12°C u Subotici i Somboru do 25°C u Negotinu i Zaječaru, u Beogradu je 16°C, a u centrlanim predelima Srbije od 20 do 22°C.

Sjenica meri 18°C, Zlatibor 13°C, a Kopaonik 14°C.

U ovom času najhlandije je na severu Vojvodine koja je hladnija i od planina.

U narednim satima temperatura će se kretati od 10°C u Vojvodini do 27°C na jugoistoku Srbije. Kasnije posle podne po prodoru hladnog fronta temperatura će i na jugu i i na istoku Srbije biti u padu za desetak do petnaest stepeni.

Inače, jutro je na severu Srbije, odnosno u Vojvodini, ali i u Beogradu pre prodora hladnog fronta bilo najtopliji deo današnjeg dana, jer su temperature bile od 15 do 17°C, dok su južnim, centralnim i istočnim predelima Srbije i u Pomoravlju zbog vedrog jutra temperature bile niske sa vrednostima ispod 10°C.

Dakle, kasnije posle podne i uveče u svim predelima Srbije očekuje se oblačno i osetno hladnije sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom, uz jak severozapadni vetar.

U većem delu Srbije očekuje se da padne oko 10 litara kiše po kvadratnom metru.

U toku noći u severnim, a do jutra i u ostalim predelima Srbije očekuje se razvedravanje, a u ponedeljak ujutro kiša će padati samo na jugu Srbije.

U ponedeljak tokom dana u svim predelima Srbije biće sunčano, ali osetno hladnije.

U većem delu Srbije i u utorak će biti suvo, samo na jugu oblačno sa kišom.

Maksimalna temperatura u ponedeljak i utorak biće od 14 do 18°C, u Beogradu do 15-16°C.

U sredu nakon vedrog jutra i prepodneva, posle podne promenljivo oblačno, na severu pred kraj dana i uveče sa slabom kišom, uglavnom u Vojvodini. Biće toplije, a maksimalna temperatura u većini predela biće oko 20°C.

Inače, u utorak i u sredu ujutro očekuje se veoma hladno jutro, naročito u sredu, jer se u sredu ujutro u svim predelima očekije vedro, pa će doći do jačeg izračivanja vazduha, odnosno hlađenja.

Minimalna jutarnja temperatura biće od 0 do 6°C, a ponegde se očekuje i slab prizemni mraz, uz temperature ispod 0°C. Najveća verovatnoća za mraz očekuje se na području Vojvodine i u kotlinama.

S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za sreinu oktobra od 16 do 20°C, one će nakon današnjeg zahlađenja konačno biti u skladu sa kalendarom. Jučerašnji dan doneo je temperature i do tropskih 30°C, odnosno za 10 stepeni više od proseka. Danas je do jačeg zahlađenja već došlo do na severu i zapadu Srbije, uz temperature ispod proseka i za čak 15 stepeni niže nego juče. Na jugu i istoku Srbije i dalje je veoma toplo sa temperaturma i za sedam stepeni više od proseka, ali jače zahlađenje do pred kraj dana stići će i do ovih predela, pa će od sutra u svim predelima Srbije vreme biti u skladu sa kalendarom.

Prema trenutnim prognozama osetno toplije očekuje se od četvrtka.

(Telegraf.rs)

BONUS VIDEO: ČVRSTA VERA U NEMANjINOM GRADU: Stigao patrijarh Porfirije - Slavi se decenija osvećenja Hrama

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!