POGLEDAJTE OVU ISTORIJSKU FOTOGRAFIJU: Srpska vojska oslobađa Kruševac 1918. godine

S.BABOVIĆ

16. 10. 2023. u 12:17

KRUŠEVAC - ISTORIJSKA fotografija oslobađanja Kruševca u Prvom svetskom ratu osvanula je na FB stranici „U vremenu starog Kruševca“, a nastala je oktobra, 1918. godine.

ПОГЛЕДАЈТЕ ОВУ ИСТОРИЈСКУ ФОТОГРАФИЈУ: Српска војска ослобађа Крушевац 1918. године

Foto:FB U Vremenu starog Kruševca

Kruševljani su tog 15. oktobra dočekali oslobodioce u Velikom ratu, koji je u našoj zemlji odneo ogromne žrtve. Procenjuje se da je više 1,1 milion Srba poginulo u ovom ratu, što je bilo ne samo 60 posto muške populacije, već i proporcionalno, najviše u odnosu na sve druge učesnice Prvog svetskog rata.

Prema istorijskim podacima, srpska vojska je krenula u odlučnije oslobađanje svojih teritorija nadomak Kruševca 10. oktobra, kada je pristiglo naređenje da bi trebalo pričekati saveznike. Narednih dana srpski vojnici oslobađaju jug Srbije, Niš, Prokuplje, kao i Aleksinac, da bi severnije krenuli ka Kurševcu i konačno ušli u grad 15. oktobra. Šta se sve dešavalo tokom okupacije u Kruševcu, istraživali su hroničari Miloš D. Stojadinović i Slobodan Nikolić.

Dragocena svedočanstva objavljena su u knjizi „Kruševac u Velikom ratu“. U tada maloj varoši, od svega 8.000 duša, vladala je žestoka represija.

- Zabranjivana je upotreba ćirilice, a stanovništvo je eksploatisano na najsurovije načine – objasnio je za „Novosti“ koautor monografije Miloš Stojadinović. - Kada je austrougarska vojska zauzela Kruševac, na naslovnoj strani njihove štampe objavljen je naslov "Kruševac genomen" ("Kruševac je zauzet"), što ukazuje koliko je neprijatelju sa psihološke strane, bilo važno da osvoji srednjovekovnu prestonicu Srbije.

Posle prvih slavnih bitaka u Velikom ratu u Kruševac se slilo 50.000 izbeglica. Austrougarski izveštaji svedoče o zarobljavanju više od 3.000 ljudi, a oko 1.500 ranjenika se do deportacije 1916. godine lečilo u improvizovanoj bolnici škotske humanitarne misije dr Elsi Inglis.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave