BRATU PISAO PREMIJERKI BRNABIĆ: Predlozi medijskih zakona bez sumnje su korak napred

Tanjug

20. 10. 2023. u 16:12

ŠEF misije OEBS-a u Srbiji, Jan Bratu, izrazio je zahvalnost predsednici Vlade Ani Brnabić na njenom aktivnom učešću i dobrom pristupu na sastanku sa medijskim i novinarskim udruženjima, održanom u utorak i ocenio da su predlozi medijskih zakona, koje je vlada Srbije danas usvojila, korak napred.

БРАТУ ПИСАО ПРЕМИЈЕРКИ БРНАБИЋ: Предлози медијских закона без сумње су корак напред

Foto: Tužilaštvo

Bratu je u pismu premijerki Brnabić, u koje je Tanjug imao uvid, naveo da je sastanak protekao u profesionalnom, ozbiljnom i konstruktivnom tonu, kao i da je bio veoma produktivan jer su na njemu, u dijalogu sa medijima i novinarskim udruženjima, pronađena zajednička rešenja za preostala ključna pitanja u dva predloga zakona - o javnom informisanju i medijima i elektronskim medijima. 

- Posvećenost vas i vašeg tima da saslušate iznete stavove udruženja i vaš cilj da izradite kvalitetne zakone koji bi dodatno ojačali temelje za unapređenje medijske scene, visoko su cenjeni tokom celog sastanka - naveo je Bratu.

On je posebno naglasio da je najbolji znak dijaloga u dobrom duhu zajedničko saopštenje za medije koje je izdato nakon sastanka.

- Dijalog između svih zainteresovanih strana za stolom bio je dokaz posvećenosti pronalaženju visokog stepena saglasnosti o ova dva predloga zakona. Posebno sam ohrabren što vidim da su učesnici mogli da prihvate elemente zajedničkog saopštenja za medije, koje je Vlada Srbije objavila 17. oktobra uveče - navodi se u pismu.

U pismu se ističe i da misija OEBS-a u Srbiji, u dva nacrta zakona o medijima, vidi značajne i pozitivne elemente u kojima se u velikoj meri ogledaju doprinosi i predlozi medijske i novinarske zajednice.

Oni su takođe istakli da su se dve strane na sastanku "složile da se ne slažu oko nekih rešenja", kao što je osnivanje medija od strane preduzeća u državnom vlasništvu. 

- Smatramo da je sastanak održan u utorak, bez ikakve sumnje, korak napred - navodi se u pismu Bratua.

Šef misije OEBS-a je podsetio da misija OEBS-a u Srbiji ostaje posvećena podršci sprovođenju medijske strategije i povezanim procesima. 

- Ohrabrujemo sve zainteresovane strane da nastave putem dijaloga, međusobnog razumevanja i traženja konsenzusa za dobrobit medijskog okruženja i čitavog društva. Kao nepristrasan, objektivan i pouzdan partner državnim organima, medijima i novinarskim udruženjima i civilnom društvu, radujemo se nastavku našeg zajedničkog rada na ovim važnim reformama - naveo je Bratu.

Sastanak je održan u prostorijama OEBS-a i trajao je više od sedam sati, a njemu su pored premijerke Brnabić i misije OEBS-a, prisustvovali i predstavnici novinarskih i medijskih udruženja, nevladinog sektora, civilnog društva, ambasador Kraljevine Norveške u Srbiji. 

Pismo predsednici Vlade uputio je i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, koji je istakao da vidi mnogo dobrih stvari u predlozima medijskih zakona. 

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o javnom informisanju i medijima i Predlog zakona o elektronskim medijima, kojima se, kako se navodi u saopštenju, zakonski regulišu ove oblasti i bliže uređuje način ostvarivanja slobode javnog informisanja.

BONUS VIDEO: PRETHODNA VLAST DAVALA LAŽNA OBEĆANjA, VUČIĆ GRADI: Kako je Prokop izgledao 2012. a kako sad

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TULIJUM LASER ODLIČAN IZBOR ZA LEČENJE: Najčešći uzrok urinarnih problema je uvećana prostata