DETALJNA VREMENSKA PROGNOZA ZA NOVEMBAR: Vetrovit mesec pred nama - biće snega, a evo i kada

Novosti online

02. 11. 2023. u 09:04

POSLE ekstremno toplog septembra i oktobra, u novembru, kao trećem jesenjem mesecu, prelazimo u poznu jesen.

ДЕТАЉНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА НОВЕМБАР: Ветровит месец пред нама - биће снега, а ево и када

Foto: Tanjug

- Temperatura neminovno pada. Još uvek će do polovine meseca biti temperature malo iznad proseka, ali uz pad temperature polako. Prvih sedam dana maksimalne vrednosti na području Srbije biće od 17 do 22 stepena. Između 7. i 14. novembra, druga sedmica, one će biti između 15 i 20 stepeni. Posle 15. maksimalne vrednosti biće između 10 i 15 stepeni. Poslednjih dana novembra biće za stepen-dva niže. Ovo su najviše dnevne temperature, a i noćne, jutarnje biće srazmerno tome niže - ističe meteorolog Nedeljko Todorović za "Novosti".

Prema njegovim rečima, još se ne nazire ozbiljnije zahlađenje.

- Do pred kraj novembra ne bi trebalo da bude zahlađenja koja bi uslovilo pojavu mraza, sem eventualno u pojedinim danima, u nekim brdsko-planinskim predelima da bude slabog mraza. Inače, zime do tada nema ozbiljne - navodi Todorović.

Foto: Arhiva Novosti

U odnosu na prethodni mesec, biće češća pojava naoblačenja sa padavinama, pre svega kišom.

- Septembar i oktobar su bili sa padavinama ispod proseka. U novembru bi količina padavina bila oko ili malo iznad prosečnih vrednosti, od mesta do mesta, između 50 i 80 litara po kvadratnom metru, ukupna suma - kaže meteorolog.

U petak pljuskovi sa grmljavinom

- Konkretno već u petak, 3. novembra, bila bi prva epizoda malo jače kiše, uz lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom, što znači da bi ponegde moglo da padne od 20 do 40 litara po kvadratnom metru. Svaki četvrti ili peti dan bilo bi ili slično ili malo manje. To je zakon prirode, posle jednog sušnog perioda, naiđe period sa nešto više padavina - navodi meteorolog Todorović.

Temperature će u prvoj polovini novembra biti malo iznad prosečnih vrednosti.

- Snega bi moglo da bude sredinom i u drugoj polovini novembra u planinskim predelima, do 20. novembra, u višim planinskim predelima, iznad 1.500 metara nadmorske visine. Verovatno bi tu bilo i prvog snežnog pokrivača. Već je bilo 16. oktobra, na Kopaoniku je zabeležen sneg. To je bio jedan od svežijih dana u oktobra, pa je bilo snega na Kopaoniku, na visinama iznad 1.700 metara. Tako da bi posle 15. novembra u planinskim višim predelima došlo do stvaranja manjeg snežnog pokrivača. U nižim predelima mala je verovatnoća da bude snega u novembru. Ne mogu da isključim tu mogućnost, da uz neko naoblačenje i zahlađenje bude ponegde i u nižim predelima, ali to je ona granica kiša-sneg - objašnjava Todorović.

Foto: A. Stevanović

Vetrovito u novembru

Mesec pred nama biće dosta vetrovit.

- Počinju vetrovi, kao što je košava. Već danas je u Beogradu vetrovito. Duvaće jak vetar, u južnom Banatu sa maksimalnom brzinom 100 kilometra na čas. Pred ta naoblačenja, svaki četvrti-peti dan, doći će do povećanja takvog vetra, tako da bi bila relativno česta pojava vetrovitih dana - zaključuje meteorolog.

BONUS VIDEO: „NIKO NIJE OSIROMAŠIO DAVAJUĆI“ Žarko Jovanović, profesor kuvarstva o radu sa učenicima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)