SIGURNOST NA INTERNETU JE ODGOVORNOST SVIH NAS LJuban Kovačević: Ne otvarati sumnjive poruke jer iza toga stoje hakerski napadi

Novosti online

08. 11. 2023. u 12:47

SIGURNOST na internetu je postala izuzetno važna tema, posebno u svetlu trenutnih događanja.

СИГУРНОСТ НА ИНТЕРНЕТУ ЈЕ ОДГОВОРНОСТ СВИХ НАС Љубан Ковачевић: Не отварати сумњиве поруке јер иза тога стоје хакерски напади

FOTO: Novosti

Najveći balkanski IT stručnjak Ljuban Kovačević ovim putem istakao je ozbiljnost lančanih hakerskih napada koji su se odvijali u Srbiji i koji se odvijaju upravo, a koji su bili izvedeni od strane turskih hakera. Prva meta ovih napada bila je naša poznata ličnost Ema Radujko, a zajedno s njom, mnoge druge javne ličnosti postale su žrtve ovih napada.

Kroz zajedničke napore i angažman sa kompanijom Meta najveći IT stručnjak Ljuban Kovačević uspeo je preseći lanac ovih hakerskih napada i sprečiti ozbiljne posledice po sigurnost onlajn prisustva mnogih korisnika. Ova situacija služi kao podsetnik na važnost sigurnosnih mera koje svi treba da preduzmemo kako bismo se zaštitili od takvih napada.

- Ovom prilikom, kao IT stručnjak, želim da upozorim sve korisnike interneta na nekoliko ključnih saveta kako biste zaštitili svoje onlajn prisustvo:

Prvo, nikada ne otvarajte imejl-adrese ili linkove koji vam dolaze od nepoznatih pošiljalaca. Sumnjive poruke mogu sadržavati zlonameran softver ili pokušavati da ukradu vaše lične podatke.

Drugo, budite izuzetno oprezni kada su u pitanju direktne poruke (DM) na Instagramu ili drugim društvenim mrežama. Nikada ne otkrivajte svoje lozinke ili lične informacije putem DM poruka koje dolaze od osoba koje tvrde da su zvanična podrška. Prava podrška nikada neće tražiti takve informacije na taj način.

Takođe, redovno ažurirajte svoje lozinke i koristite jake, jedinstvene lozinke za svaki onlajn nalog. Aktiviranje dvofaktorske autentifikacije (2FA) gde god je to moguće predstavlja dodatan sloj sigurnosti.

Sigurnost na internetu je odgovornost koja se odnosi na sve nas. Pozivam sve korisnike da preduzmu ove korake kako bi zaštitili svoje onlajn prisustvo od potencijalnih pretnji. Hvala vam što ste obratili pažnju na ovo upozorenje i što ste svesni važnosti onlajn sigurnosti - rekao je Ljuban Kovačević.

BONUS VIDEO: PUTEVI ZA BUDUĆNOST: Treća epizoda video-serijala "Novosti"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)