OBA VIRUSA HARAJU SRBIJOM, SIMPTOMI GOTOVO ISTI: Evo na koji način može da se utvrdi da li imate koronu ili grip

Novosti online

13. 11. 2023. u 20:44

U SRBIJI je prošle nedelje potvrđen i grip, te pored kovida 19, cirkuliše i ovaj virus. Njihovi simptomi su identični a samo na jedan način može da se utvrdi i sigurno kaže da li neko ima grip ili korona virus.

ОБА ВИРУСА ХАРАЈУ СРБИЈОМ, СИМПТОМИ ГОТОВО ИСТИ: Ево на који начин може да се утврди да ли имате корону или грип

Foto P. Milošević

Virus gripa je prošle nedelje utvrđen kod žene sa prebivalištem u Novom Sadu. U Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" njoj je potvrđen tip A (H3), i ona se leči u kućnim uslovima.

Korona virus je od marta 2020. godine zvanično svakodnevno prisutan u našoj zemlji, a trenutno je u cirkulaciji omikron soj i njegove podvarijante.

Oba virusa izazivaju respiratorne simptome koji su identični, a kako za Telegraf.rs objašnjava dr Ivana Begović Lazarević, specijalista epidemiologije u Gradskom zavodu za jvano zdravlje u Beogradu, jedini način da se ustanovi da li se radi o gripu ili kovidu 19 jeste PCR test.

- Radi se o virusima koji izazivaju respiratorne simptome. Kod nas u cirkulaciji je omikron soj korona virusa koji daje vrlo blage simptome. Čovek uopšte ne mora da ima nikakve tegobe, i da mu se slučajno otkrije da je zaražen prilikom testiranja za  prijem u neku hospitalnu ustanovu - objašnjava dr Begović Lazarević.

Ili, osoba može da ima blage simptome kovida 19, koji mogu da se jave i kod gripa.

- Na isti način, osobi može naglo da poraste temperatura, da počne suvo da kašlje, krene sekrecija iz nosa, javi se glavobolja... Sve su to simptomi koje mogu da imaju i osobe koje imaju grip ali i SARS CoV 2 infekciju, odnosno korona virus - navodi sagovornica.

S tim u vezi, ona napominje da nijedan kliničar ne može sa sigurnošću da kaže da li osoba ima grip ili korona virus samo na osnovu kliničke slike.

- Da bi neko mogao da diferencira šta je u pitanju, neophodna je laboratorijska dijagnostika. Neophodan je PCR test brisa grla - kaže dr Begović Lazarević.

Ona nadalje kaže da se krvna slika kod virusnih infekcija isto ponaša, što nije slučaj sa bakterijskom.

- Kod virusa krvna slika pokazuje pad leukica, zato je neophodan PCR test brisa grla da bismo znali da li se radi o gripu ili korona virusu - ističe dr Begović Lazarević.

Grip je zarazna bolest koja se prenosi na zdravu osobu kapljicama koje prilikom kašljanja, kijanja i govora izbacuju zaražene osobe, direktnim kontaktom - rukovanjem, poljupcem, ili u kontaktu sa kontaminiranim predmetima.

Simptomi gripa se javljaju iznenada, ponekada u roku od nekoliko sati i mogu da traju od nekoliko dana do nekoliko nedelja, ukoliko se javi komplikacija gripa ili razvije teža forma bolesti.

Dve vakcine protiv gripa

Uobičajeni simptomi gripa su - povišena telesna temperatura, groznica, malaksalost, glavobolja, bol u mišićima i zglobovima, kašalj, bol u grlu, pojačana sekrecija iz nosa.

Opšte mere prevencije obuhvataju izbegavanje bliskih kontakta sa obolelim osobama, redovno pranje ruku uz izbegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta, provetravanje prostorija. Jačanje opšte otpornosti organizma podrazumeva adekvatan režim rada i odmora, umerenu fizičku aktivnost i ishranu bogatu vitaminima.

Najbolja prevencija je vakcina, a da podsetimo, imunizacija protiv virusa gripa u Srbiji je počela u oktobru ove godine. 

Građanima će na raspolaganju biti dve vrste vakcina protiv virusa gripa - četvorovalenta i trovalentna.

Za ovu sezonu planirano je i ugovoreno ukupno 364.500 doza vakcine protiv gripa, od kojih 344.700 četvorovalentne (Influvac tetra) proizvođača Abbott Biologicals, i 19.800 trovalentne vakcine (Torvaxflu) proizvođača Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak” - naveo je ranije Institut "Batut".

Četvorovalentna vakcina protiv gripa sadrži dva tipa A virusa gripa i dva tipa B ovog virusa. Trovalentna vakcina protiv gripa sadrži dva tipa A i jedan tip B virusa gripa.

Koliko je korona slična gripa, govore simptomi koji se njoj pripisuju, a koji su, uglavnom, blagi - povišena telesna temperatura, suv kašalj, otežano disanje, bol u mišićima, umor. Navedeni simptomi su oni koji se najčešće javljaju, ali ne moraju uvek svi biti ispoljeni. Iako je povišena temperatura najčešći simptom, nekada je ne mora biti - može se javiti samo drhtavica sa pojedinim respiratornim simptomima, poput blagog suvog kašlja, uz umor, otežano disanje, čak i dijareju.

BONUS VIDEO: LESKOVČANKE ZA “NOVOSTI”: One su se prve pregledale na digitalnom mamografu u Leskovcu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)